Følg migogvejen på Facebook  



En sag kan som bekendt altid ses fra mindst to sider. Sådan er er det i høj grad også i politik, hvor Anni Matthiesen (V) i sit indlæg på migogvejen 31. marts giver sin vurdering af regeringens politik.

Det kræver naturligvis en replik.

Baggrunden for debatten er den, at Jacob Ellemann-Jensen i forbindelse med et besøg i lokalområdet har udtalt, at generationsskiftet i landbruget er blevet en stor udfordring som følge af, at den socialdemokratiske regering har hævet bo- og gaveafgiften fra til 15 pct.

Det er imidlertid sund fornuft og god politik, at vi nu ruller en skæv skattelettelse tilbage fra Løkkes VLAK-regering, som gav de mest velhavende mennesker i vores samfund 1 mia. kroner i skattelettelse.

Hermed har vi nemlig fundet finansieringen til at stoppe de borgerliges besparelser på bl.a. skoler og ungdomsuddannelser – besparelser, som kostede landdistrikterne og lokale uddannelser millioner af kroner. Og samtidig har vi også kunnet få flere sygeplejersker og pædagoger samt et velfærdsløft i kommunerne med flere resurser til ældrepleje.

Regeringen er dog enig i, at det er vigtigt med et generationsskifte i landbruget, og derfor har vi fået vedtaget en ny pantebrevsmodel, som styrker likviditeten hos både sælger og køber, når der handles landbrug.

Pantebrevsmodellen nævner imidlertid hverken Ellemann-Jensen eller Matthiesen, hvilket må undre, al den stund, at modellen har været et stort ønske hos landbrugets organisationer – bl.a. har Sydjysk Familielandbrug været en stor drivkraft.

Derimod skriver Anni Matthiesen, at regeringen gør Danmark fattigere, har gennemført øgede afgifter og skatter for 12 mia. kroner og fører en landdistriktsfjendsk politik.

Postulaterne kræver dog et nærmere eftersyn, og det kan undre, at Venstre fremhæver netop landdistrikterne, idet Lars Løkke, med sine reformer af kommunerne, sundhedsvæsenet, domstole, politi og uddannelserne, stod for en historisk voldsom centralisering af Danmark.

Derfor ønsker den socialdemokratiske regering en ny dagsorden for land-by udfordringerne.

Vi skal have et Danmark i balance i forhold til vækst og udvikling. Vi skal have bosætning, virksomheder og arbejdspladser i hele landet. Borgerne skal sikres ordentlig lægedækning og sundhed, uanset hvor vi bor i landet.

Vi skal have uddannelser flyttet ud og en ordentlig infrastruktur, der binder landet sammen.

Og vi er startet.

Et bredt flertal i Folketinget har vedtaget en ny udligningsreform mellem kommunerne, der giver landkommunerne langt bedre økonomisk bæredygtighed.

Regeringen har også for nyligt lavet en ny aftale for politiet, der bl.a. sikrer 20 nye nærpolitienheder – bl.a. i Billund Kommune. S, DF, RV, EL, SF, NB og C er med i aftalen. Men det er Venstre ikke. Uforståeligt, at et parti, der skulle arbejde for landdistrikterne, ikke kan være med til, at vi skal have 450 flere betjente – et mere synligt politi og øget lokal tryghed, samt større rum for lokale løsninger.

Årsagen skulle efter sigende være, at aftalen betyder, at prisen på våbentilladelser, pas og køreprøver stiger og dermed er i strid med Venstres eget skattestop!

Og lad mig derfor slutteligt nævne lidt om Matthiesens påstand om skatte-og afgiftsstigninger for 12 mia. kr.

Regeringen vil et mere retfærdigt og grønnere Danmark. Regeringen gennemfører derfor nogle målrettede afgifts- og skattestigninger.

Der er således ikke vedtaget skattestigninger for almindelige indtægter. Der er ro om skatten på arbejde, boligskatten og skatten på pension.

Få mennesker, velhavere, virksomhedsarvinger og mennesker, der tjener rigtig mange penge på aktier og lignende, har derimod oplevet skattestigninger.

Derudover har regeringen som nævnt gennemført målrettede afgiftsstigninger, der fremmer grøn omstilling, forbedrer miljøet og reducerer rygning. Plastikposer og cigaretter er eksempelvis blevet dyrere.

Det er i øvrigt påfaldende, at Venstre faktisk ønskede højere afgiftsstigninger på cigaretterne end dem, regeringen gennemfører!

I forhold til omstillingen til en mere grøn bilpark er det afgørende, at vi tager hensyn til, at der er forskellige kørselsbehov rundt om i landet. Jeg er rigtig glad for, at vi har fjernet de store millionrabatter på luksus-elbilerne, som VLAK-regeringen indførte. Til gengæld kan du nu købe en billigere elbil i mellemklassen – ligesom det i en årrække kun bliver marginalt dyrere at køre i en benzin eller dieselbil i forhold til i dag.

Den grønne omstilling er vigtig, men folks pengepung skal kunne følge med.

Som skatteordfører er jeg også rigtig glad for, at vi nu baner vejen for en grøn omstilling af dansk erhvervsliv. Det gør vi ved at give øgede fradrag ved grønne investeringer for cirka seks milliarder kroner i årene 2021 til 2025. I Sydjylland kan især mange små og mellemstore industrivirksomheder – samt landbruget - drage fordel af ordningen.

Men den skattelettelse blev vist heller ikke nævnt af hverken Ellemann-Jensen eller Matthiesen i deres indlæg.

 

Tidligere indlæg i debatten:

https://migogvejen.dk/nyheder/debat/4989-landdistriktsfjendsk?fbclid=IwAR3B8nXjriQGiUT4O5ErIylwTK2MRR1RZ8FFXcssuUy5oCM-ygXMMxIX0zg

https://migogvejen.dk/nyheder/debat/4977-vaekst-er-vigtig

https://migogvejen.dk/nyheder/erhverv/4965-politikere-i-stalden

Du kan læse alle debatindlæg på migogvejen.dk her:

https://migogvejen.dk/nyheder/debat