
- Detaljer
- Leif Christensen
Politiet kommer med en kraftig opfordring til foreninger om at passe på pengene.
Det er ikke kun ældre mennesker, der kontaktes i et forsøg på at franarre folk penge.
- Hos National enhed for Særlig Kriminalitet ser vi for tiden en stigning i sager, hvor kriminelle går målrettet efter foreninger og disses økonomiansvarlige. Der er derfor god grund til at være ekstra opmærksom på risikoen for at blive kontaktet af svindlere, lyder det i en pressemeddelelse.
(læs videre under annoncen)
(tryk på annoncen og se mere)
Svindlen foregår i de fleste tilfælde ved, at foreningens kasserer eller bogholder ringes op af en svindler, der udgiver sig for at være fra politiet eller foreningens pengeinstitut.
Herefter fortæller svindleren, at der er sket en række mistænkelige transaktioner på foreningens konto eller i den økonomiansvarliges navn, og at det derfor er nødvendigt at overføre foreningens midler til en
sikkerhedskonto, som svindleren stiller til rådighed.
Opkaldet vil sandsynligvis bære præg af hast og tidspres, hvilket har til formål at få den økonomiansvarlige til at reagere, før der fattes mistanke. Derudover vil svindleren ofte kende til den økonomiansvarliges personlige oplysninger og omstændigheder, hvilket bidrager til opkaldets troværdighed.
- Da der desværre ses store økonomiske tab i forbindelse med denne type svindel, opfordrer vi til, at I som forening indfører og overholder en række sikkerhedsprocedurer, der skal begrænse risikoen for svindel. Det indebærer blandt andet faste og ufravigelige sikkerhedsprocedurer ved betalinger og overførsler, samt at der indføres faste godkendelsesprocedurer ved henvendelser og transaktioner, der afviger fra normen.
- Vi opfordrer også til, at I undlader at dele navn, kontaktinformation og andre personlige oplysninger om jeres kasserer og andre økonomiansvarlige på foreningens hjemmeside og sociale medier. Derudover vil vi gerne minde om, at pengeinstitutter, politiet og andre myndigheder aldrig vil bede jer om at overføre penge til en sikkerhedskonto, lyder det videre.
Samtidig kommer en opfordring:
- Vi ved, at øget opmærksomhed, dialog og vidensdeling er blandt de vigtigste redskaber i kampen mod svindel. Vi håber derfor, at I også vil dele de gode råd med samarbejdspartnere, venner og bekendte i foreningslivet. På den måde kan vi sammen bidrage til, at de tusindvis af engagerede foreningsfrivillige kan fortsætte deres arbejde uden risiko for at blive svindlet.
(Genrefoto: LLN Press)
Opfordringer fra politiet til vores mange foreninger.