Følg migogvejen på Facebook  

I morgen lørdag har Birthe Hansen været ansat i 40 år på Vejen Business College.

Egentlig hed skolen dengang Vejen Handelsskole, og Birthe var selv elev på den daværende efg-uddannelse på skolen, inden hun blev ansat som kontorelev – så faktisk har hun cyklet i skole lidt mere end 40 år.

 

(læs videre under annoncen)

Toyota - 2022

(tryk på annoncen og se mere)

 

 

For cykle, det gør hun – hvis hun da ikke går, og sådan har det været i alle årende. I læretiden måtte hun cykle fra hjemmet i Andst, for der var ikke råd til bil. Det havde man som lærling ganske enkelt ikke dengang, så hun cyklede, og det er hun fortsat med lige siden.

Når jubilæet falder på en lidt uortodoks dato, skyldes det, at Birthe faktisk ikke havde regnet med at blive fastansat efter endt læretid, så hun bookede en 3-måneders tur i Kibbutz i Israel.

Heldigvis var hendes daværende chef, Ib Asker Larsen, villig til at vente på, at den unge kontorassistent fik set lidt mere af verden. Birthe husker Ib Asker Larsen som en meget omsorgsfuld chef, der altid havde medarbejdernes velbefindende på sinde, og han har sikkert syntes, at det var godt for sådan et ungt menneske at komme lidt ud og se en anden side af verden.

Sådan blev det i hvert fald, og efter efterårsferien i 1985 startede Birthe så i jobbet som kontorassistent. Dengang foregik det hele noget mere manuelt end i dag. Birthe husker, hvordan der ingen edb var på kontoret. Kassebogen blev ført i hånden, og eksamensbeviser skulle udfyldes på skrivemaskine, og der måtte ikke laves fejl, for man måtte ikke rette i dem. Hvis man lavede en slåfejl, måtte man starte forfra.

I dag klares alt dette på computeren, og hvor regnskabsbilag i »gamle dage« blev sendt til København for at blive tastet og kom tilbage printet i endeløse baner på en matrixprinter, så klares det også lokalt via computeren i dag. Birthe husker, at skolen fik den første pc i 1985 – faktisk var der tale om to computere, som fyldte helt enormt - og de fem medarbejdere på kontoret måtte pænt deles om dem, men de var mest beregnet til regnskabet.

Sådan har der været mange, mange forandringer i løbet af 40 år på kontoret, men når man spørger Birthe, hvorfor man bliver på den samme arbejdsplads i så lang tid, så er det netop den udvikling i arbejdsopgaverne, som de mange forandringer har bragt med sig, som hun peger på.

 

(læs videre under annoncen)

Gadeberg Begravelsesforretning

(tryk på annoncen og se mere)

 

 

Arbejdsopgaverne har været spændende, og hun føler, hun aldrig har »fået lov til« at gå i stå. Der kommer hele tiden ny teknologi, nye love, og nye fordelinger af opgaverne. F.eks. har Birthe ikke længere noget med elevadministration at gøre, men koncentrerer sig mest om at holde styr på skolens regnskab – en opgave, som er blevet mere omfattende efter, at skolens ledelseslag blev slanket for nogle år siden, så der ikke længere er en økonomichef i huset. Det er ikke nødvendigt med en kompetent og super-stabil regnskabsfører som Birthe, var hendes nuværende chef, daværende uddannelsesleder, Morten Kornerup-Bang og hendes daværende chef, Hans Bruun Hansen, enige om.

Et andet forhold, Birthe fremhæver som en vigtig grund til at blive på samme sted, er trygheden ved det kendte.

Vejen Business College er et sted, hvor folk generelt bliver længe i jobbet. Det gælder faktisk både kontorpersonalet, pedeller, rengøringsfolk og undervisere, hvor flere har været i jobbet i næsten 30 år, ligesom ledelsen også har været særdeles stabil. Således kører Birthe på sin kun tredje chef.

- Det giver tryghed, for vi kender jo hinanden, og det gør det nemmere, når noget går galt, eller der er ting, vi lige har behov for at snakke om. Vi ved også, hvad der sker i hinandens liv – i hvert fald de større ting - og alle hilser på alle, så man føler sig velkommen og en del af fællesskabet her, og det er vigtigt for arbejdsglæden! Så, selvom fælleskontoret er skiftet ud med enkeltmandskontorer, og den moderne tids effektivitetspres har betydet, at flere er på deltid, og der er mindre tid til samvær, så er der stadig en stærk samhørighedsfølelse blandt de ansatte, især dem, der har været her længe, lyder det fra Birthe Hansen.

Når talen falder på fremtiden, bliver ansigtet mere alvorligt. Der tales om fusion med Vejen Gymnasium, og der er udsigt til, at hele Vejen Business College skal flyttes.

Den tanke er Birthe ikke så vild med.

- Jeg håber, vi kan blive, hvor vi er, men måske bliver det ikke sådan, og så håber jeg da bare, at der stadig vil være plads til mig i den nye organisation, siger Birthe, der trods alt er frisk på en ny udfordring.

- Jeg er slet ikke gammel nok til at stoppe med at arbejde, og det har jeg da bestemt heller ikke lyst til, siger hun.

Birthe vil blive fejret på Vejen Business College torsdag 26. oktober, hvor skolen har inviteret til reception for at fejre jubilæet. Skolens forstander, Morten Kornerup-Bang, mener nok, at det er begivenhed, der er værd at markere.

- Der er ikke mange i dag, der bliver så længe i jobbet, og Birthe er en højt skattet medarbejder, som vi altid kan regne med – og det gør vi også. Hun er omhyggelig og kvalitetsbevidst som få, så når Birthe har ansvar for sagerne, så er de orden, og det er jo en stor tryghed at have som leder, siger han. Vi håber, Birthe fortsætter mange år endnu.

(Tekst og foto: Laila Thim)

birthe hansen pr

Birthe Hansen - 40 år på Vejen Business College - tidligere handelsskolen.

 

Antenneforeningen Vejen - topannonce

(tryk på annoncen og se mere)