(På billedet ses fra venstre Majbrit Kobberholm, Erik Buhrkall og Annemette Rasmussen. Foto: Vejen Kommune)
I Vejen Kommune er fire medarbejdere blevet udpeget som velfærdstalenter. Tre af dem arbejder indenfor sundhedsområdet.
(læs mere under annoncen)
(tryk på annoncen og få inspiration til menuen)
- De ansatte på sundhedsområdet i Vejen Kommune gør et stort og vigtigt stykke arbejde hver dag. Men fire medarbejdere yder ifølge deres ledere og kollegaer en særlig indsats, og det er de nu blevet hædret for, skriver Vejen Kommune i en pressemeddelelse.
De fire er blandt Velfærdens Talent 100, som fagforbundet FOA og pensionsselskabet PenSam står bag.
Talenterne var i sidste uge på Christiansborg, hvor de blev anerkendt for deres indsats.
To af talenterne arbejder på Åparken i Holsted.
- Det er stort at blive indstillet. Man bliver stolt over, at der er nogle, der ser de ting, man kan, og jeg bliver også rørt over det, siger Annemette Rasmussen, en af velfærdstalenterne.
Hun er social- og sundhedshjælper i Åparken i Holsted. Hun sidder som vejleder, er disponator og BASH- medarbejder og arbejdsmiljørepræsentant.
- Min vigtigste opgave er at hjælpe de ældre. Jeg arbejder meget med BASH, som handler om rehabilitering, om at få de ældre til at hjælpe sig selv til at blive mere mobile og selvstændige i deres hverdag, og det synes jeg er vigtigt. Jeg kan godt lide at arbejde med mennesker og gå hjem og vide, at jeg har gjort noget for et andet menneske, forklarer Annemette Rasmussen, der har arbejdet i Åparken i 10 år og også er udlært der.
Hun er indstillet af både en kollega og af sin nærmeste leder.
- Jeg har indstillet to medarbejdere, fordi jeg synes, at vi har mange særligt dygtige medarbejdere, og det forpligter på ledelsesdelen. Mange løfter på Åparken, og jo mere vi kan få frem af positive ting, jo mere højner vi faget, siger Helle Sørensen, der er centerleder i Holsted-Glejbjerg ældrepleje i pressemeddelelsen.
Majbrit Kobberholm er et andet udvalgt talent. Hun er også social- og sundhedshjælper på Åparken i Holsted. Hun blev uddannet i november 2017, og hun er blandt andet velfærdsteknologiagent, hygiejne- og tryksårs-agent og vejleder.
- For mig er det vigtigt at være med til at hjælpe og gøre en forskel. At se de ældre, hvor de er i deres liv, og øge livskvaliteten, så de får et værdigt liv. De er også mennesker, selvom de har brug for hjælp. At blive udvalgt som velfærdstalent er stort og ikke lige noget, man regner med. Det er rart at få sådan et klap på skulderen. I vores fag får vi ofte at vide, at vi ikke gør nok, så at få en anerkendelse med på vejen er vigtigt.
Også Cindie Bøgegren Pedersen, der er gruppeleder i Askov- Brørup Hjemmepleje, har indstillet en af sine unge medarbejdere.
- Vi skal anerkende de medarbejdere, vi har. Vi skal højne på de måder, vi kan. Vores medarbejdere er meget dedikerede og engagerede, og det skal anerkendes.
Hun har indstillet Erik Buhrkall. Han arbejder i Brørup Hjemmepleje som social- og sundhedshjælper, hvor han blev ansat i 2015 som elev.
- Jeg kan godt lide at se den forskel, man gør hos folk. Se hvor man har dem til at starte med og se, hvor man slutter med dem. Jeg kom ind faget, fordi jeg skulle have noget at lave. Jeg tog grundforløbet, og så blev jeg bidt af det. Man skal være god til mennesker, og man skal ikke være bange for at snakke med fremmede mennesker. Jeg synes, det er kæmpe ære, ikke noget jeg havde regnet med. Men så fedt at blive optaget.
Også pædagogmedhjælper Freja Rolighed Christensen fra Lindehuset i Vejen var udvalgt som talent.
I alt 350 unge under 35 år fra hele landet var indstillet til Velfærdens Talent 100. Som navnet antyder blev 100 udvalgt, og de var for nyligt inviteret til Christiansborg, hvor de blev hædret for deres indsats.