- Jeg havde lige øst and og tilbehør op på tallerkenen, da alarmen lød, men det var jo bare med at komme af sted.
Niels Hjort Madsen har i 40 år været klar til at rykke ud, når alarmen har lydt - også juleaften.
(læs mere under annoncen)
- Det var heldigvis kun en mindre brand i en gryde, som de selv havde fået slukket, så vi var hurtigt retur, så jeg kunne komme hjem og være med juleaften, forklarer Niels Hjort Madsen til migogvejen.
Som andre frivillige - og deltidsansatte - brandmand ved han, hvordan det er at være brandmand. Det er noget med at komme af sted, når alarmen lyder, hvad enten det er tidligt eller sent - eller altså i en højtid.
Rødding-brandmanden lægger dog ikke skjul på, at han nyder at være brandmand.
- Jeg vil gerne hjælpe folk, der har brug for det, og så er der selvfølgelig også en vis spænding ved det, konstaterer Niels Hjort Madsen, der mandag har været med i Rødding frivillige Brandværn i 40 år.
Nogle gange kan det faktisk også blive for meget af det gode.
- Jeg måtte på et tidspunkt holde en orlov på halvanden måned efter nogle episoder med nogle, der stod mig ret nært, erkender jubilaren.
Han kom dog tilbage igen og er klar til at sætte sig bag rattet, når alarmen lyder. I dagtimerne er han typisk en af dem, der kommer først til brandstationen.
Sådan har det ikke været hele tiden - tværtimod.
- Jeg drev et autoværksted i Tornum, og her havde jeg tøjet med hjem, så jeg kunne køre direkte ud til stedet, fortæller jubilaren.
Og netop tøjet er en af de ting, der har gennemgået en stor udvikling, siden Niels Hjort Madsen startede i 1979.
- Dengang rykkede vi ud i kedeldragt og gummistøvler, noterer Niels Hjort Madsen.
Siden er der sket en stor udvikling både omkring brandfolkenes udstyr, sikkerhed, uddannelse og antallet af større brande.
Da Niels Hjort Madsen startede, var det nærmest kun noget med at skrive under på en aftale med den lokale kaptajn - det krævede ikke en masse uddannelse.
- Jeg er aldrig blevet uddannet røgdykker, fortæller Niels Hjort Madsen, der typisk ender bag rattet, når der skal køres ud.
Tidligere var der masser af brande - ikke mindst gårdbrande. Det er der ikke længere, men 2-3 gange om måneden lyder alarmen til brand, færdselsuheld, forurening eller lignende.
- Jeg ved ikke, hvor mange gange jeg har været af sted, men hvis vi har haft 30 udkald om året i snit, har jeg nok været af sted mere end 800 gange, vurderer Niels Hjort Madsen.
Om den 69-årige brandmand har planer om at stoppe, lyder det:
- Så længe jeg føler, jeg kan bruges, og helbredet er til det, fortsætter jeg. Jeg vil dog ikke love, at det også bliver til et 50 års jubilæum, påpeger Niels Hjort Madsen, der er den femte brandmand i Rødding, der har rundet de 40 år som frivillig brandmand, der rykker ud uden at få betaling for det - gør det for at hjælpe folk i området.
Inden Niels Hjort Madsen startede som brandmand, har han som andre fulgt efter, når de røde biler er rykket ud. Han blev så spurgt, om han kunne tænke sig at blive brandmand, og svaret var ja.
Han kendte dog til brandstationen, inden han blev brandmand. Det er faktisk på den lokalitet, han for 50 år siden blev uddannet mekaniker.
Siden blev det brandstation, og Niels Hjort Madsen fik straks en ekstra opgave, da han startede - han blev garagemester.
På det tidspunkt var der også andre opgaver som rengøring af slanger og fyldning af flasker med luft, og det hele tog faktisk længere tid - ikke kun grundet brand.
- Kammeratskabet er vigtigt for os brandfolk, men det har ændret sig lidt i årenes løb. Tidligere sad vi ofte efter en opgave og spillede kort. Det har de unge ikke rigtig tid til i dag, siger den jubilerende brandmand.
Han nyder »jobbet«, selvom der byder på andet end brande. Der er også bl.a. forureninger og færdselsuheld, hvor sidstnævnte kan være alvorlige og også med dødsfald.
- Det er også dejligt at mærke den opbakning, vi får for vores frivillige arbejde. noterer Niels Hjort Madsen.
De frivillige arbejder gratis og trækkes typisk i løn, hvis de kører ud for at hjælpe andre.
I forbindelse med opbygningen af TrekantBrand var der meget snak om systemet, og som jubilaren siger:
- Det er utroligt, vi skal kæmpe for at få lov til at lave frivilligt arbejde.
(Fotos: LLN Press©)