Vejen Kommune har søgt Nordea-fonden og fået tilsagn om støtte på 3,8 millioner kroner til at løfte Hærvejen.
Det sker gennem flere forskellige tiltag, der skal gennemføres i 2024-26. Vejen Kommune lægger selv et tilsvarende beløb i projektet.
(læs videre under annoncen)
(tryk på annoncen og se mere)
- Vi er utroligt glade for støtten fra Nordea-fonden og sender fonden en stor tak. Støtten gør det muligt at hæve niveauet for Hærvejen her hos os. Vi skal lave nogle tiltag, der gør Hærvejen til en endnu bedre oplevelse at gå og cykle på, og det kommer både vores egne borgere og gæster udefra til gode. Vi glæder os til at komme i gang. Det bliver et rigtigt fyrtårn for kommunens borgere og gæster, når projektet står færdigt, fortæller borgmester Frank Schmidt-Hansen (C) i en pressemeddelelse.
Også hos Christine Paludan-Müller, uddelingschef i Nordea-fonden, er der store forventninger til de nye tiltag, som nu bliver sat i gang i Vejen Kommune:
- Hærvejen har potentialet til at blive en af Europas bedste natur- og oplevelsesruter. Hos Nordea-fonden er vi glade for, at Vejen Kommune nu engagerer sig helhjertet i udviklingsarbejdet. Nordea-fondens støtte skal bidrage til at højne kvaliteten af hærvejsoplevelsen i Vejen, hvor lokale borgere og besøgende bl.a. kommer til at opleve bedre ruter, nye servicefaciliteter langs ruten og nye formidlingstiltag, der kan være med til at udfolde Hærvejens fantastiske historier.
Vejen Kommune er med i Udvikling Hærvejen som en af i alt 15 kommuner, hvor Hærvejen løber igennem. Kommunerne har givet håndslag på, at de over de kommende år vil arbejde for at gøre Hærvejen til en vandre- og cykelrute af internationalt format. Der er lavet en overordnet strategi for Hærvejen, og hver kommune formulerer egne projekter og tiltag, der støtter op om strategien.
- Hærvejen er bare en af de mange perler, vi har i kommunen, siger Jørgen Thøgersen (A), 1. viceborgmester og formand for Udvalget for sundhed, kultur og fritid.
- Faktisk har vi besluttet i udvalget, at vi vil se på, hvilke andre projekter, vi kan lave, som kan give borgerne lyst til at komme mere ud i vores dejlige natur, lyder det videre.
Konkret består Hærvejsprojektet i Vejen Kommune af disse tiltag:
· Hærvejsvandreruten omlægges enkelte steder – blandt andet kommer den til at gå ind til Skodborg, hvor den i dag passerer forbi byen.
· der laves knudepunkter og etapestart og -stop i Bække, Vejen, Skodborg og Jels, hvor Hærvejsgæsten blandt andet kan købe mad, finde vand, toiletter og forskellige former for overnatning, indbydende pausesteder og blive orienteret om, hvad der findes i området. Knudepunkterne skal også gøre Hærvejen mere tydelig i de fire knudepunkter.
· Hærvejens autentiske lokale historie formidles på en levende måde – i dag er historien på ruten underfortalt.
· der skabes rundture ved Hærvejen, der supplerer Hærvejsoplevelsen og taler til nye målgrupper.
Fakta om Hærvejen
Hærvejen har fra bronzealderen til begyndelse af moderne tid udgjort Jyllands hovedfærdselsåre for handlende, pilgrimme og godtfolk. I dag er Hærvejens 450 sammenhængende kilometer fra nord til syd stadig rammen for en unik natur- og kulturoplevelse. 15 kommuner – inklusive Vejen – er nu gået sammen om at skabe en sammenhængende natur-, kultur- og turismeindsats, som skal få flere, også fra udlandet, ud på ruten. Udviklingsprojektet sker med inddragelse af de mange foreninger, borgere og lokale virksomheder, som findes langs ruten.
(Foto: 1. viceborgmester Jørgen Thøgersen og borgmester Frank Schmidt-Hansen ved Frihedsbroen, hvor Hærvejen krydser Kongeåen. (Foto: Vejen Kommune))