Følg migogvejen på Facebook  

Omkring 100 gæster var på plads i Vejen Kunstmuseum, da der lørdag var åbning af en ny udstilling.

Titlen er »Troldske kræfter – danske springvand omkring år 1900«.

 

(læs videre under annoncen)

Martin Møller - 60 år

(tryk på annoncen og se mere)

 

Ude ved motorvejen står seværdighedsskiltet med trolden. Skiltet kom til takket være Troldespringvandets på verdensplan unikke historie: Et nordisk springvand, der – gennem veludtænkt udnyttelse af cirkulerende brandvarmt vand fra det lokale elværk – trods vinter og frost kunne springe døgnet og året rundt fra indvielsen i 1923 til begyndelsen af 1950’erne.

- Udstillingen vokser ud af et længe næret ønske om at perspektivere Troldespringvandet i Vejen. Troldespringvandets 100-års jubilæum her i 2023 er blevet anledningen til at arbejde med en række danske springvand fra tiden omkring år 1900. Udstillingen løber ind i foråret 2024 – året, hvor Vejen Kunstmuseum har 100-års fødselsdag, skriver museet i en pressemeddelelse.

Udstillingen handler om springvand, fontæner og brønde.

De tre ord bruges ofte i flæng, og det er i dag umuligt knivskarpt at adskille deres definitioner.

Groft sagt er de to første ord en dansk og en udenlandsk betegnelse, der dækker over det samme: Kunstige anlæg, hvor vand føres frem og med stor sandsynlighed under tryk springer op i luften. Brønde, som udenlands også kaldes fontæner, er et kapitel for sig. I en brønd kan der være indbygget et springende element, men de er først og fremmest vokset ud af pumper og vandingspladser.

Indtil for ganske nyligt havde hestekræfter en helt konkret betydning. Vogne til transport af varer og personer blev trukket af heste, der også skulle ind i byerne.

Særligt på torvene blev der plads til de firbenedes livsnødvendige optankning med madpakker i muleposer og brønde til vanding. I århundreder har der på byernes pladser blot været en pumpe og et mere eller mindre kunstfærdigt trug, men over tid steg ambitionerne, den tekniske formåen samt støtten fra mæcener og fonde.

Ved at afholde konkurrencer og inddrage tidens kunstnere højnedes omkring år 1900 de danske torves brønde til vandkunst.

Udstillingen på museet består af blandt andet af Niels Hansen Jacobsens forlæg til springvand – både realiserede og drømmeprojekter, af adskillige versioner af Niels Skovgaards Havhestebrønd, en af Anders Bundgaards gipsmodeller til Gefion med sine okser, Kai Nielsens Ymerbrønd i fuld skala – og den deponerede model til Axel Hous midterstykke til brønden på Vandkunsten.

Derudover har Vejen Kunstmuseum med stor velvilje lånt værker, skitser og modeller fra en lang række danske museer og private udlånere.

(Fotos: migogvejen©)

 

vejen kunstmuseum 23 01

Museumsdirektør Teresa Nielsen bød velkommen og fortalte om Troldespringvandet og den nye udstilling.

 

vejen kunstmuseum 23 05

Vejen er kendt for sit troldespringvand.

½

vejen kunstmuseum 23 03vejen kunstmuseum 23 04