I disse tider, hvor snakken om, at den gamle Vejen Hallen skal rives ned for at give plads til noget andet, kan det være relevant at tænke på, hvorfor og med hvilken baggrund hallen blev bygget.
(læs videre under annoncen)
(tryk på annoncen og se mere)
Det har fået Mogens Krintel, formand for Vejen Lokalhistoriske Forening, til at se tilbage i denne artikel:
- Man skal være 75 år eller ældre for at kunne huske noget om den fantastiske udstilling, der blev holdt i Vejen i dagene 1. juni til og med 17. juni 1951.
Ved passende lejligheder – 25-års jubilæet, 60-års jubilæet og 70-års jubilæet, er denne fantastiske begivenhed blevet markeret på forskellig vis. Nu er det muligt at læse hele Sydjydsk Udstillings historie på Vejen Lokalhistoriske Forenings hjemmeside www.vejenlokalhistoriskeforening.dk
Hermed får du også på en måde historien om Vejen Hallens start.
Syddjydsk Udstilling var den første store landsudstilling efter 2. Verdenskrig.
Idémanden bag udstillingen var den vejensiske arkitekt Frederik Dahl Nielsen.
Tanken blev luftet første gang offentligt på et møde i Vejen 30. august 1949. Mødet blev holdt på initiativ af Vejen Håndværkerforening, og på mødet blev der nedsat et udvalg bestående af en kreds af byens handlende og håndværkere.
De skulle arbejde videre med ideen.
Reklamebureauet Lockley i Aarhus blev hurtigt ansat til at udarbejde et responsum om dets syn på afholdelse af en udstilling i Vejen.
Responsummet var positivt, men afholdelse af en udstilling krævede, at alle byens borgere tilsluttede sig ideen og tegnede sig for den nødvendige garantikapital.
Tre mulige scenarier tegnede sig - den lille lokale udstilling, en sydjydsk udstilling eller en stor landsudstilling.
Udvalget gik ind for den store landsudstilling, og på et møde 3. oktober 1949 fik det borgernes opbakning til afholdelsen af en landsudstilling.
Der var mødt 38 borgere, som straks tegnede sig for ikke mindre end 15.000 kr. i garantikapital.
Denne garantikapital blev øget ved offentlig tegning blandt byens borgere. Garantikapitalen blev på i alt 53.262 kr. fordelt på 233 bidragsydere, såvel borgere som firmaer. Organisatorisk blev udstillingen en selvejende institution.
Det stiftende møde blev holdt fredag 24. februar 1950 på Hansens Hotel.
Udstillingen havde ifølge isenkræmmer Frederik Kasten, formand for administrationskomiteen, hele tre formål.
Man ønskede at skaffe ungdommen den idrætshal, som den så længe havde sukket efter, at udvide vort særprægede »Hansen Jacobsens Museum« samt endelig at give hele Danmarks befolkning nogle interessante udstillingsdage.
Til disse tre kan man desuden lægge et meget stærkt ønske om at markedsføre byen og egnen.
Sydjydsk Udstilling forandrede totalt Vejen i de første 18 dage af juni 1951 og bragte byens navn på alles læber.
Niels Hansen Jacobsens skulptur »En trold, der vejrer kristenkød« blev udstillingens vartegn.
Trolden blev anvendt overalt i markedsføringen af udstillingen. Et særtog, »Troldetoget«, bragte de besøgende fra Vejen Station til udstillingen. Der blev etableret en udstillingsgarde – Troldegarden og mange andre ting fik et navn , hvor troldenavnet indgik.
Udstillingen blev en succes. Næsten 300 firmaer fra hele landet viste deres produkter i seks store haller og på friland.
Åbningen, der blev foretaget af Statsminister Erik Eriksen (V), blev transmitteret direkte i radioen, og artikler om udstillingen fandt vej til alle landets aviser. Mandag 11. juni 1951 besøgte Kong Frederik og Dronning Ingrid udstillingen.
125.000 gæster nåede at besøge udstillingen i løbet af de første 18 dage af 1951.
Aldrig før og heller ikke siden har så mange mennesker på så kort tid besøgt Vejen.
I efteråret 1953 stod idrætshallen færdig. Hallen var en selvejende institution ved navn Vejen-Hallen. Den officielle indvielse fandt sted 22. november 1953.
Byggeprojektet blev dyrere end først antaget. Flere gange undervejs ændrede og forbedrede man på byggeriet. De samlede byggeudgifter blev på 453.598 kr. Det oprindelige skøn lød på 265.000 kr.
Midlerne til byggeriet blev skaffet af mange kanaler. Sydjydsk Udstilling gav 141.149 kr. til halbyggeriet, 235.000 kr. blev skaffet ved låntagning, og resten af pengene, 77.449 kr., kom som bidrag fra borgere og firmaer i Vejen.
Tidligere leder af Vejen Arkiv, museumsinspektør Linda Klitmøller, har skrevet en fyldestgørende artikel om Sydjydsk Udstilling og på www.vejenlokalhistoriskeforening.dk kan du læse denne artikel, men du kan også se mange billeder fra udstillingen og læse i den udstillingsavis, som Tidens Tegn lavede forud for udstillingen.
Alle fotos bragt med tilladelse fra Vejen Lokalarkiv.
Sådan ser hallen ud i dag - planen lyder på, at den skal brækkes ned.