Flagdagen 5. september er dagen, hvor der er lejlighed til at hylde de tusinder af danskere, der yder eller har ydet en stor indsats på internationale brændpunkter.
Her hyldes de officielt, og det var også tilfældet her i kommunen.
For tredje gang dannede Jels Voldsted rammen om hædringen, og det skete i et skønt septembervejr med pæn opbakning.
(læs videre under annoncen)
(tryk på annoncen og se mere)
Blandt talerne var borgmester Frank Schmidt-Hansen (C):
- I dag samles vi her i Jels for at fejre Flagdagen for Danmarks Udsendte. Det er en dag, hvor vi mindes og ærer de mænd og kvinder, der har stået i frontlinjen for frihed, fred og stabilitet rundt om i verden. Det er en dag, hvor vi hejser Dannebrog som et symbol på respekt og taknemmelighed for deres indsats.
- Men flagdagen er mere end blot et symbol. Det er en lejlighed til at reflektere over den dedikation, som vores udsendte har vist i deres opgaver. I har stillet jer selv til rådighed for at beskytte andre ofte i et fjernt og farligt territorium. I har repræsenteret Danmark med ære og værdighed og været vores ambassadører for frihed og menneskerettigheder.
- Vi mindes også de udfordringer og ofre, som I, vores udsendte har oplevet. I har været adskilt fra jeres familier og kære og har stået over for fare og usikkerhed på daglig basis. I har oplevet fysiske og psykiske prøvelser, som de fleste af os aldrig vil kunne forestille os.
- Flagdagen er også en lejlighed til at takke familiemedlemmerne og pårørende til vores udsendte. De har støttet vores udsendte, mens de var væk og har båret byrden af bekymring og længsel. De har været støtten på hjemmefronten, der har sendt breve eller pakke med en lille bid af Danmark, der har holdt vores udsendte i kampform. Vi værdsætter og anerkender jeres indsats og offer, påpegede borgmesteren.
Videre lød det:
- På denne flagdag beder jeg jer om at tage et øjeblik og tænke på de udsendte, deres familier og dem, der ikke vendte hjem. Lad os lade vores respekt og taknemmelighed skinne igennem vores handlinger og ord hver dag.
Fra Folketinget lyder det:
- Danmark har deltaget aktivt i fredsstøttende operationer siden 1948, og flere end 60.000 danske soldater har gjort tjeneste i verdens brændpunkter og konfliktområder. I 2009 besluttede den daværende regering at indføre en national flagdag for at anerkende de mange mennesker, der arbejder under ekstreme forhold i udlandet, og for at mindes dem, der er faldet i dansk tjeneste gennem tiden.
Her i kommunen tog det noget længere tid at få flertallet i byrådet til at gå længere end at hejse flaget på dagen.
Først i 2019 kom det første helt officielle arrangement i anledning af flagdagen.
- I flere år sagde byrådet desværre nej, men det er dejligt, at vi nu kan mødes og hædre vores udsendte, fastslår byrådsmedlem Martin Boye (L).
Han kæmpede dengang ene mand i byrådet for at få en officiel fejring og anerkendelse af Veteranerne i Vejen. I lang tid uden held.
Han gik derfor egne veje og arrangerede selv den første flagdag tilbage i 2016 på Søgården i Brørup.
I 2017 blev det holdt i anlægget i Bække, mens det i 2018 og 2019 blev holdt i Vejen.
Coronaen satte en stopper for flagdagens aktiviteter i 2020, og de seneste tre år er det så afviklet i Jels.
(tryk på annoncen og se mere)