Både den gule førertrøje og den prikkede bjergtrøje sammen med en lang række grønne pointstrøjer var med, da årets »Tour de biére« startede i området, og uden at nævne de 35 rytteres alder var det meget passende, at ingen var trukket i den hvide ungdomstrøje.
Starten på den niende øltur startede i Vejen og fortsatte til bryghuset i Bække og videre til bryghuset i Holsted, inden den fortsatte ud af kommunen for at teste andre bryghuse rundt i landet. Søndag er der bl.a. smagt øl i bryghuset på Fanø, og hele turen varer otte dage og omfatter besøg på 28 bryggere.
Nogle vælger bare at gå i køleskabet for at finde en øl, men deltagerne her arbejder for sagen. De cykler i alt 650 kilometer for at smage på de lokale øl.
Inden besøget hos brygmester i Tim Hyldal i Hyldals Bryghus i Bække fortalte formanden for Danske Eentusiaster i Vejen og Kolding, Claus Mortensen, om turen, han var med til at starte. Nu er det niende gang, turen køres, og ved starten i Vejen fortalte han om sammenhængen mellem øl og den lokale kunstner N. Hansen Jacobsen.
Deltagerne gjorde holdt foran Vejen Kunstmuseum:
- Vi står ved Trolden og skal smage øl fra Trolden Bryghus i Kolding. Trolden Bryghus er fra 2005 og opkaldt efter Troldhedebanen. Trolden Bryghus hed også de første år Troldhede Mikrobryggeri, men blev så omdøbt til Trolden, som toget også blev kaldt i daglig tale.
- Kunstmuseet her huser en enestående samling af dansk symbolisme fra perioden omkring det 19. århundredes slutning med hovedvægt på billedhugger og keramiker Niels Hansen Jacobsen, der levede 1861-1941 opvokset og levede i Vejen med et atelier i Skibbelund Krat. Han boede også 10 år som kunstner i Paris, fortalte Claus Mortensen.
- Vi står her ved Troden eller Troldesprigvandet – som hele byen er kendt for. Den symbolisere en trold, der vejrer kristen kød og blod og er parat til at slå en klo i et kristen menneske. Niels Hansen Jacobsen skabte trolden i 1896 under Statens Museum for Kunst i København i en gips udgave. Han boede i en årrække i København om vinteren og i Vejen om sommeren. Hvad har det så med øl at gøre…?
- Jo, i 1901 tilbød Hansen Jacobsen brygger Carl Jacobsen at købe statuen. Det gjorde han. Der blev i 1902 så lavet en bronzeudgave, der ejes af Ny Carlsberg Glyptotek og blev opstillet ved Jesuskirken i Valby – en af Danmarks mest særprægede kirker. En kirke, som Carl Jacobsen lod bygge i 1891, og hvor der er en krypt i kirken, hvor brygger Jacobsen-familien er stedt til hvile.
I 1923 lavede Niels Hansen Jacobsen så en kopi af Trolden til Vejen by med vandspyende tusser, drager og øgler rundt om trolden. Springvandet fungerede dengang som kølebassin til det netop fuldførte elektricitetsværk i Vejen og er skabt her på stedet, hvor den står, og ved indvielsen 13 juli i 1923 var en af talerne Jeppe Aakjær, fortalte Claus Mortensen, inden turen gik til øllet i Bække.
Skulle der nu sidde en læser og spekulere på, om deltagerne kører med for høj promille efter at have smagt de forskellige øl, er svaret klart - nej. Der findes ikke en decideret promillegrænse for kørsel på cykel - »...du må ikke køre på cykel, hvis du ikke er i stand til at gøre det på en betryggende måde...«, lyder det derimod fra politiet.
(Fotos: LLN Press©)
Vejen-trolden blev inddraget i starten på ølturen. (Foto: Claus Mortensen)