Følg migogvejen på Facebook  

Hvordan skal varmeforsyningen rundt i kommunen være fremover.

Skal der være fjernvarme i bysamfundene. Det skal undersøges nærmere.

 

Umiddelbart efter sommerferien nedsættes et koordinationsudvalg med deltagere fra byrådet og fra varmeværkerne, som skal drøfte mulighederne for fjernvarmeforsyning af bysamfundene i Vejen Kommune.

- Naturgassen skal udfases som varmekilde inden 2035, og for at sikre, at der disponeres så hensigtsmæssigt som muligt, er der et større afklaringsarbejde, som nu er igangsat. De høje og stadig stigende energipriser medvirker også til, at der er behov for en hurtig afklaring for den enkelte borger, skriver Vejen Kommune i en pressemeddelelse.

Fjernvarmeforsyning af lokalsamfundene kan ske på forskellig vis.

I Jels er borgerne for eksempel gået i gang med at undersøge mulighederne for at etablere deres eget fjernvarmeselskab. Det arbejde er i fuld gang.

Hvorvidt de eksisterende fjernvarmeværker kan forsyne mere end de nuværende forsyningsområder, vil blive afklaret i den dialog, som koordinationsudvalget skal have.

Der kunne også være muligheder omkring fjernvarmeværker fra nabokommuner, som ligger tættere på og måske endda har en overskudskapacitet på nuværende tidspunkt eller har projekter på vej

- Vejen Kommune har afholdt det første møde med de fire varmeværker i kommunen for at drøfte varmeplanlægningen. Varmeværkerne har allerede travlt med konverteringen i de nuværende forsyningsområder i Brørup, Holsted og Vejen. I Rødding er hele forsyningsområdet tilkoblet og dermed fuldt udbygget.

Spørgsmålene er mange, og der vil være kort tid til at færdiggøre den nye varmeplan for Vejen Kommune.

I løbet af efteråret vil Vejen Kommune tage kontakt til bysamfundene for at drøfte muligheder i de enkelte områder.

Lokalområderne kan allerede nu begynde at afklare, hvad man ønsker og gerne ser lokalt, som man for eksempel ser i Jels eller Glejbjerg, som er i dialog med Agerbæk, Helle og Årre om mulighederne for en kollektiv forsyning.

Vagn Sørensen (V), der er formand for udvalget teknik og miljø, glæder sig over den store interesse, der er omkring den fremtidige varmeforsyning.

Han hilser de mange initiativer, der allerede er i gang, velkommen – jo mere afklaret man er i forhold til, hvorvidt det er individuelle løsninger, man ønsker i lokalområdet, eller en kollektiv forsyning, jo hurtigere kan en egentlig varmeplan færdiggøres, konstaterer han.

Er man interesseret i at se potentialerne i en kollektiv varmeforsyning, kan man kigge på Varmeplan Danmark 2021 - https://energymaps.plan.aau.dk/?page_id=402. Her kan man se, hvilken nuværende opvarmningsform, der er, og områdernes varme behov.

Alle lokalsamfund er opgjort i tre kategorier, hvor kategorien minimum og anbefalet er sandsynlige at opvarme med en kollektiv varmeforsyning.

Kategorien maksimum i Varmeplan Danmark 2021 vil være tvivlsom ud fra et økonomisk og forsyningsmæssigt perspektiv. De områder, som ikke vil være realistiske at fjernvarme forsyne, skal i stedet over på individuelle løsninger, som også skal baseres på vedvarende energi.

Byrådet igangsatte i juni udarbejdelsen af en ny varmeplan for Vejen Kommune. Baggrunden er, at alle borgere i kommunen skal have besked inden nytår, om de kan forvente at komme på fjernvarme, eller om det er individuelle løsninger, der skal levere varmen.

Kollektiv varmeforsyning kan baseres på flere forskellige varmekilder, jordvarme, solvarme, varmepumper med videre. En kollektiv varmeforsyning kan også etableres i mindre enheder, hvor varmen produceres på f.eks. en central varmepumpe, som en gruppe borgere kan gå sammen om at etablere.