Følg migogvejen på Facebook  

I forbindelse med navngivningen af »Hærvejsklyngen« på Klebæk Høje ved Bække gav Kirsten Bruun et rids af historien for området.

»Vi står på et af de mest betydningsfulde steder i hele Danmark, måske det mest betydningsfulde. Her er tre vigtige historiske perioder samlet. Bronzealderen med gravhøjene, som er rejst over fornemme slægter, der i tiden omkring 1500-1200 f.Kr. tog del i det første handelsnetværk i Europa.

2500 år senere lod betydningsfulde slægter i samfundet en skibsformet stensætning på 45 meters længde opføre mellem bronzealderhøjene. Det var en lokal stormand, der havde rejst monumentet til sin afdøde mor Vibrog. Han hed Ravnunge-Tue ifølge runestenen her i skibssætningen.

Han er også omtalt på runestenene ved kirkerne i Bække og Læborg samt på en runesten i Horne ved Varde.

Det fremgår, at han stod i venskabelig forbindelse med kong Gorm og dronning Thyra i Jelling.

Hele området i en stor radius omkring Bække har således været et indflydelsesrigt sted gennem mange generationer.

I Middelalderen kom hærvejen til at gå lige midt igennem skibssætningen her.

Hærvejen var hovedfærdselsåren sammen med to andre betydningsfulde okseveje/studeveje ned gennem Jylland, nemlig en øst herfor, hærvejen her og en vestligere drivvej der går gennem Hovborg, hvor kroen blev opført,så studedriverne kunne overnatte ved vadestedet over Holmeå.

De tre studeveje går syd for Kongeåen sammen til to og fortsætter ned gennem Europa.

Et andet vigtigt punkt i vores område er Vittrup Baun, som i tiden omkring middelalderen blev brugt til at kommunikere over lange afstande, Helt frem til 1840 blev bavnen brugt til at tænde bål, når man skulle meddele sig til naboerne længere vest eller øst på.

Et par hundrede år senere var der en anden driftig mand her i området, nemlig Kristian Jensen fra Kragelund, der blev en af primusmotorerne i anlæggelse af Kyst til Kyst stien, der går fra Blåvand til Vejle langs Holmeå.

De fem landsbyer, der nu er gået sammen i en landsbyklynge, har således et meget solidt fundament af fælles gods.

Det er vigtig ballast, når vi sammen skal forme fremtiden for vores helt unikke område.

For 3000 år siden kom der en pige til området. Hun slog sig ned lidt vest herfor i Egtved, men der er ikke tvivl om, at hun også kom til området her. Hun kom vandrende fra Frankrig, men hvorfor kom hun, hvad skulle hun her, vi ved det ikke, men vi ved at området allerede dengang for 3000 siden år var betydningsfuld.

I fremtiden vil her komme folk fra Frankrig, Holland, Tyskland, Finland, Norge o.s.v. hertil. De kommer nok ikke vandrende, men de kommer.

Nu hedder de bare turister, men Egtvedpigen var jo også en slags datidens turist. Vi skal tage imod dem og fortælle den utrolig spændende historie om det område, de er kommet til, måske det mest spændende i Danmark overhovedet, området i og omkring vores nye landsbyklynge.

Om lidt vil vi afsløre navnet på klyngen, og hvad var mere naturligt end at bede Egtved pigen om at hjælpe os med det.

Netop for at understrege betydningen af det fælles gods vi har, lige fra bronzealderen til i dag. Det vil række langt ind i fremtiden, vi skal blive rigtig gode til at fortælle historien til de mange gæster der kommer her, til de folk, der gerne skal bosætte sig her, og til dem, der allerede bor her. Men vi skal også åbne os udadtil til vore naboer i f.eks. Egtved, der i høj grad er en del af den fælles historie i området her«.

(Foto: Ioana Camelia Cojocariu)