Følg migogvejen på Facebook  

Alt for mange børn og unge mistrives. De bliver stressede, får angst eller mærker på andre måder, at livet ikke altid er let.

Det fik det lokale folketingsmedlem Troels Ravn (S) til at besøge Vejen Business College og Vejen Gymnasium & HF for at høre de unge om deres erfaringer.

- Alle børn og unge skal ikke til psykolog, og vi skal ikke sygeliggøre, at livet kan gøre ondt. Men flere og flere unge føler sig nervøse og stressede. Mange får en depression og har erfaring med selvskade. Det er et problem, vi skal sætte fokus på, påpeger Troels Ravn i en pressemeddelelse.

- Der er ingen hurtige og nemme løsninger på problemet. Derfor vil vi gerne, at de unge deler deres tanker og historier med os og fortæller, hvordan de mener, vi kommer den psykiske sårbarhed til livs, fortsætter Troels Ravn.

 

troels2

 

På Business College møder Troels Ravn de tre unge mænd, Mathias, Magnus og Emil.

Hos dem er der ingen tvivl om, at forventninger og nye normer i samfundet er årsagen til et øget pres.

- Jeg tager det selv stille og roligt med karaktererne, men jeg fornemmer, at mange piger sammenligner og stiller store krav til sig selv, fortæller Mathias ifølge en pressemeddelelse.

Magnus og Emil følger op og siger, at lave karakterer næsten er blevet et tabu, og at de sociale medier og kravet om altid at »være på« er med til at skabe stress.

Kathrine, der er elev på Vejen Gymnasium & HF, er kritisk i forhold til, at hun som elev i folkeskolen allerede i 7. klasse skulle have en uddannelsesplan.

- Det er altså tidligt at skulle planlægge hele sit liv og fremtid.

Til gengæld fungerer hun fint med, at hun skal præstere og have karakterer, som passer til den uddannelse, hun gerne vil ind på.

- Nu er det mit eget drive og en anden følelse, forklarer Kathrine.

Sigurd og Luna sidder ved nabobordet, og de vil også gerne blande sig i snakken.

- Man skal være god til at planlægge og prioritere sin tid, siger Sigurd, som også værdsætter en aktiv fritid, hvor han er aktiv gymnast.

- Mine forældre er gode til at støtte mig og få mig til at slappe af, fortæller Luna, som ivrigt forklarer, at eleverne i samfundsfag har diskuteret, hvordan de som unge lever i en tid, hvor normer er i opbrud, og hvor mange har øgede muligheder og frihed. Ting som også skal kunne håndteres, så det giver trivsel og ikke mistrivsel.

Ifølge Troels Ravn er der faktisk mange ting, der peger på, at børn og unge i dag ellers skulle have det godt.

- De er sundere, optræder mindre i kriminalitets- statistikkerne, og flere unge får uddannelse. Det burde stå fint til, men samtidig stiger tallene for, hvor mange unge, der mistrives. Der er naturligvis flere lag i det, men i dag er det mere end 25 procent af unge kvinder og 12 procent af mændene, som ofte føler sig stressede og nervøse.

 

troels3

 

På Vejen Business College møder Troels Ravn forstander Hans Brun Hansen.

Business College har gode erfaringer med at støtte op omkring eleverne, og de har stor succes med at fastholde de unge i deres uddannelse.

- God uddannelse, undgå at de dropper ud, og håndholdt hjælp uden at blive omklamrende er nøgleordene, forklarer Hans Brun Hansen.

På Business College er der ansat en mentor og en psykolog, som kan træde til, når sårbare elever har brug for personlig hjælp.

- En god snak hjælper mange, når det hele truer med at brænde sammen. Det kan være kritisk sygdom, mor og far, der bliver skilt, overgangen fra barn til voksen og spørgsmålet, hvem er jeg, som kan tynge og skabe mistrivsel, fortæller Hans Brun Hansen.

Han understreger også, at uddannelsesinstitutionen har et godt samarbejde med Vejen Kommune og Ungecenter Basen.

I kantinen møder jeg Rikke, Sasha og Carla, som sidder med kammeraterne og spiser frokost.

Der er ingen tvivl hos de unge kvinder, at lektier, vennerne og fritidsarbejdet spiller en stor rolle for trivslen. Man skal gerne kunne følge med til det hele.

- Jeg har to jobs. For mig betyder det også meget at have en god økonomi. Jeg bor for mig selv og kan godt føle et vist arbejdspres, fortæller Carla.

- Vi har en travl hverdag. Derfor er det også vigtigt, at lærerne koordinerer lektierne og de mange afleveringer og fremlæggelser. Kan du følge med, har du overskud og energi, lyder det fra Rikke og Sasha.

Socialdemokratiet afholder de næste par uger en national kampagne om psykisk sårbarhed. Socialdemokraterne går på gaden med flyers og vil gerne høre personlige historier fra børn, unge og pårørende, der har psykisk sårbarhed inde på livet.