Mange tusinde grantræer ændrer nu status og bliver til et juletræ.
(tryk på annoncen og læs mere)
(tryk på annoncen og se mere)
Det er mere end 200 år siden, det første juletræ kom ind og blev tændt her i Danmark. Det skete i starten af 1800-tallet, og siden har det været en fast tradition i de fleste danske hjem op mod jul.
Skikken med at tage et træ ind i huset og pynte det er kommet sydfra.
Allerede i starten af 1500-tallet skulle de første juletræer have set dagens lys i Tyskland, så det er mere end 500 år siden.
Tidligere var det rødgranen, der stod i stuerne, men sådan er det ikke længere. Det er i dag nordmannsgranen, der stammer fra Kaukasus, der topper listen, og det skyldes bl.a., at det ikke drysser så hurtigt.
Det er også en tradition, at der er lys på juletræet, men hvad skal det være - for nogle lidt af en religion.
De fleste vælger i dag elektrisk lys, men nogle kombinerer det og bruger også levende lys eller kun levende lys.
Ved brug af levende lys er der grund til at komme med et godt råd – pas på.
December er en travl måned - også for brandvæsenet, der på landsplan rykker ud til 35 pct. flere brande i private hjem end i en gennemsnitsmåned.
- Derfor er juletiden en rigtig god anledning til at teste og sætte røgalarmer op i hjemmet. Første december er fælles nordisk røgalarmdag – en dag, der skal minde os om, at vi kan forbedre brandsikkerheden i vores hjem ved at have fungerende og opsatte røgalarmer, lyder det fra TrekantBrand.
Mange forbinder levende lys med hygge, men et kort øjebliks uopmærksom kan blive skæbnesvanger.
TrekantBrand og Danske Beredskaber er derfor på banen med gode råd til at forebygge brande:
- Forlad aldrig rummet, hvis der er levende lys tændt.
- Lav din juledekoration med omtanke. Pas på med brændbart pyntegrønt og nips i dekorationerne. Placer lysene med god afstand mellem hinanden og i holdere, som adskiller lyset fra pynten. Hold også sikker afstand mellem levende lys og pynt og gran.
- Lav en regel om, at den, der tænder for et levende lys, også skal huske at slukke det.
- Hav vand parat i nærheden. Stil en ekstra kande vand på bordet eller hav danskvand/sodavand i nærheden. Kulsyren kan hjælpe til med at få spredt væsken, hvis man ryster flasken ved evt. slukning.
- Hvis du bruger levende lys på dit juletræ, så fyld vand i din juletræsfod. Det holder grenene friske i længere tid og mindsker risikoen for, at de tørre grangrene futter af. Hav eventuelt gulvspanden stående fyldt i køkkenvasken, når lysene på træet er tændt.
(Genrefoto: LLN Press©)