Følg migogvejen på Facebook  

Skibelund Krat er et af de steder, der har mange gæster, og efter den omfattende renovering er krattet nu klar til at byde gæster velkomne med spritny formidling i form af lydfortællinger om stedets historie og sjæl, formidling i VisitVejen-appen, ny hjemmeside og en oplysende folder.

 

(læs videre under annoncen)

Vejen IC foredrag

 


Med støtte fra primært A.P. Møller Fonden er Skibelund Krat blevet renoveret med respekt for historien og med blik for nutidige behov.

- Skibelundforeningens bestyrelse har gennem en del år arbejdet med at få revitaliseret Skibelund Krat og få tilført ny energi til stedet, så vi kan tiltrække endnu flere besøgende til vores smukke og historiske krat. Det har ligget os på sinde, at krattet skal kunne fortælle stedets historie og den store betydning, som stedet havde for sønderjyderne især i årene 1865-1920. Vi ønsker, at amfiteatret må blive flittigt brugt og leve op til visionen om at være et kulturhistorisk og nutidigt mødested. Stedets historiske betydning er mere tydelig, og krattet er genoplivet som et nutidigt folkeligt mødested og udflugtsmål. Fællesskaber var og er i fokus her, siger Helge Petersen, formand for Skibelundforeningen.

Skibelund Krat var efter nederlaget i 1864 og frem til Genforeningen i 1920 Danmarks vigtigste mødested for de dansksindede nord og syd for Kongeåen. Hvert år mødtes tusindvis af mennesker til de apolitiske grundlovsmøder i krattet. Fokus var på danskheden og de dansksindede nordslesvigeres kamp for at bevare deres danske sprog og kultur.

I dag er det et indbydende rekreativt område, en skovpark med masser af natur, stisystemer, borde, bænke og moderne faciliteter her, hvor historien bliver levende.

I amfiteateret er siddepladserne blevet genetableret, og en helt ny scene med strøm og tilkørselsvej er bygget op.

Den Sønderjyske Indgang vest for scenen har fået en ny form og en god trappe.

Nedenfor Hotel Skibelund Krat på vej til Skibelund Gymnastik- og Idrætsefterskole er den historiske festplads reetableret. Det åbne grønne område indbyder til aktiviteter og arrangementer med bl.a. bord- og bænkesæt og grill.

Hovedstien gennem den historiske mindelund er optimeret, der er etableret lidt flere parkeringspladser – også én til busser. Krattet har fået wifi, og der er lavet aftale om, at gæster i krattet fremover kan bruge toiletterne på Hotel Skibelund Krat.

- Renoveringen og udviklingen af krattet, ikke mindst renoveringen af scenen, kunne kun lade sig gøre takket være fondsmidler og donationer. Vi er meget taknemmelige for støtten fra A.P. Møller Fonden, de lokale sponsorer og samarbejdet med Vejen Kommune, siger Helge Petersen.

 

Lydfortællinger gør historien levende

Lydfortællinger er en ny måde at gøre historien i krattet levende og nærværende. De fører besøgende på en vandring rundt i krattet. Man hører om skulpturerne, mindestenene og stedets vigtige emner som danskheden, den politiske kunst og de store grundlovsmøder.

Fortællingerne er en blanding af interviews, dramatiserede taler, klavermusik med sange som »Det haver så nyligen regnet« og »I Danmark er jeg født« og speak.

- På en lettilgængelig og underholdende måde får man Skibelund Krat ind under huden, lyder det i en pressemeddelelse.

På www.skibelundkrat.info ligger et væld af informationer lige fra det praktiske om stedet, og hvordan man får lov at holde et arrangement til den omfattende fortælling om stedets historie og de mange mindesten og kunstværker. Her er tekster, billeder og link til lydfortællingerne.

(Fotos: LLN Press©)

 

teresa nielsen 20 01

Teresa Nielsen - her foran »Modersmålet« - præsenterer den nye folder, der beskriver bl.a. stenene i krattet. (Foto: LLN Press©)

 

På billedet øverst er det fra Skibelundforeningens bestyrelse Finn Rasmussen, Jørn T. Andersen og siddende formanden Helge Petersen. Yderligere er det Charlotte Thomsen fra Vejen Kommune og lederen af Vejen Kunstmuseum, Teresa Nielsen. (Foto: LLN Press©)

 

Fakta:

I VisitVejen-appen kan man høre følgende beretninger:

• Jørgen Kloppenborg Skrumsager om Skibelund Krats historie.
• Mads Rykind-Eriksen om højskole- og efterskolebevægelsens betydning for dansksindede nordslesvigere og fællessangens kraft.
• Jørgen Larsen om konsekvenser for dansksindede nordslesvigere ved at tage til møde i Skibelund Krat.
• Teresa Nielsen om kunstværkernes politiske budskaber.
• Jørgen Kloppenborg Skrumsager og Jørgen Larsen om Genforeningen i egnen omkring Skibelund Krat.

I appen finder man lydfortællingerne under menupunktet »Skibelund Krat«.

Har man allerede appen, er det bedst at afinstallere den og hente den igen for at sikre sig den nyeste version.
VisitVejen-appen findes gratis i Google Play og App Store.

 

 

migogvejen fortæller om nogle af de steder i området, der fortjener et besøg:

 https://migogvejen.dk/vejen/3729-turen-gar-til-3

https://migogvejen.dk/holsted/3724-turen-gar-til-2

https://migogvejen.dk/brorup/3719-turen-gar-til-1