Dagen i dag er historisk - en vigtig dag i den danske historie.
Det er 10. februar, som er datoen for den måske vigtigste folkeafstemning i landets historie.
(læs mere under annoncen)
(hvis det gælder motorcykler, så tryk på annoncen fra MC Syd)
For nøjagtig 100 år siden blev der stemt om genforeningen. Om det, vi i dag kender som Sønderjylland - tidligere Nordslesvig - igen skulle være en del af Danmark.
Og svaret blev som bekendt ja.
Det markeres mange steder i lokalområdet, og hvad er mere naturligt end at markere det på Genforenings- og Grænsemuseet ved Christiansfeld, der også præsenterer ting her fra området.
Det skete ved et arrangement i formiddag, hvor det også blev pointeret, at det er 100-året for afstemningen og ikke 100-året for genforeningen. Det er først en realitet i juli.
- Vi oplever i øjeblikket en stor interesse for museet, og det er folk fra hele landet, der gerne vil besøge os. Allerede nu er der bestilt tid til 132 busgrupper i år, fortalte museets formand, Kaj G. Nielsen.
I den anledning præsenterede museet en ny 20 minutter lang video, der fortæller om museet, og som gæsterne kan se.
Arrangementet i formiddag var ellers fokuseret på udgivelsen af bogværket, Genforeningen 1920, i to bind af forfatter Steffen Riis.
- Etr fantastisk værk, lød det fra Daniel Klestrup Bjærge, Vamdrup, der er lokalformand for DanmarksSamfundet, der står bag bogudgivelsen sammen med Kolding Kommune.
Steffen Riis fortalte om tilblivelsen af sine bøger og havde en helt speciel gave med til museet. Han havde holdt foredrag om genforeningen på Sjælland, hvor han faldt i snak med en af tilhørerne.
Det endte med, at Steffen Riis fik overrakt et banner, han skulle overdrage til museet. Et banner, der for 100 år siden hang på væggen i Broager.
(Fotos: LLN Press©)
migogvejen har tidligere omtalt Steffen Riis' arbejde med værket:
http://migogvejen.dk/rodding/1862-kongen-pa-besog
http://migogvejen.dk/nyheder/navne/1861-fra-postkort-til-bogvaerk
Mange steder fejres 100-året for folkeafstemningen om genforeningen - her på Genforenings- og Grænsemuseet. (Foto: LLN Press©)
Arrangementet startede med flaghejsning foran museet. (Foto: LLN Press©)
Formanden, Kaj G. Nielsen, oplever her i jubilæumsåret en stor interesse for Genforenings- og Grønsemuseet. (Foto: LLN Press©)
Lokalformand for Danmarks-Samfundet, Daniel Klestrup Bjærge, Vamdrup, roste de to bøger, der nu er i handlen. (Foto: LLN Press©)
Mange deltog ved formiddagens arrangement på genforenings- og grænsemuseet, hvor bogværket blev præsenteret. (Foto: LLN Press©)
Viceborgmester i Kolding Kommune, Søren Rasmussen (O), glædede sig over, at kommunen kunne støtte værket. (Foto: LLN Press©)
Steffen Riis har skrevet et værk på 590 sider med 950 billeder. (Foto: LLN Press©)
Steffen Riis skrev de første linjer til værket i januar 2015 - nu er bøgerne klar. (Foto: LLN Press©)
Steffen Riis havde et 100 år gammelt banner med til museets formand, Kaj G. Nielsen. (Foto: LLN Press©)
Historisker og foredragsholder Jørn Buch mener, vi kun har fået Nordslesvig og ikke hele Sønderjylland tilbage til Danmark. (Foto: LLN Press©)
Bente Ibenfeldt sørgede for musikken ved arrangementet. (Foto: LLN Press©)
Daniel Klestrup Bjærge og forfatter Steffen Riis med de to bind af værket, Genforeningen 1920. (Foto: LLN Press©)