Midt i den omfattende renovering og udbygning i den sydlige ende af Vejen Kunstmuseum har Aage og Johanne Louis-Hansens Fond skænket museet fem mill. kroner, der muliggør købet af det gamle elværk fra 1923.
Den skal anvendes som nyt hjemsted for billedskolen.
(læs mere under annoncen)
Om gaven siger fondens direktør, Christine Wiberg-Lyng, i en pressemeddelelse:
- Med erhvervelsen af det gamle elværk er der skabt en arkitektonisk helstøbt løsning for museet. Den kan danne en god, rummelig ramme om udviklingen af museets formidling. Vi håber, at museets nye lokaler vil være til glæde og inspiration for mange i Vejen.
Det gamle elværk ligger lige over gaden fra museet, hvor eleverne kan opleve vekselvirkningen mellem deres eget arbejde og inspiration hentet i samlingerne.
Om gaven siger Egon Fræhr (V), borgmester i Vejen:
- Det er en meget flot donation fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, som vi er taknemmelige for. Byrådet har et ønske om at medvirke til at skabe gode rammer for, at både børn og voksne i Vejen Kommune kan opnå forståelse for kunsten og kreativiteten. Erhvervelse af elværket til museets og billedskolens aktiviteter vil være et tigerspring i den retning, konstaterer Egon Fræhr og fortsætter:
- Nu forestår der et arbejde med at få den endelige finansiering på plads. Vi er i god dialog med de nuværende ejere og vil bestræbe os på at nå frem til en aftale. Byrådet har afsat øgede driftsmidler fra 2021 til billedskolen, så vi på den måde er med til at sikre, at donationen fra fonden vil give nye og bedre muligheder for brugerne af billedskolen.
En del af Vejen Kunstmuseums sale har oprindelig været atelierer for billedhugger Niels Hansen Jacobsen.
På museet er det oplagt, at ånden og hånden følges ad. Museets indgang til arbejdet med teknikker og materialer har fra slutningen af 1890'erne været de velbesøgte værksteder i vinter- og efterårsferierne.
De er blevet en institution i sig selv.
Fra 1995 har de årlige julekalenderudstillinger givet børn og unge et direkte møde med samtidskunsten, og fra efteråret 2005 har Vejen Billedskole været et tilbud til alle dem, der ønsker at fordybe sig i tekniker, materialer og stoflighed - alt det, der i dag ellers primært findes ude i fjerntliggende værksteder og industriområder.
Gennem Vejen Billedskole er mange af egnens børnefamilier blevet fortrolige med museet. Der er en overvældende tilslutning med 80-100 elever om ugen i alderen 3-18 år, lyder det videre i pressemeddelelsen.
Ved de halvårlige ferniseringer færdes 150-200 børn med deres slægtninge i alle aldre hjemmevante i museets sale.
Over årene er Vejen Kunstmuseums formidlingen gået nye veje gennem kunstnermøder, gips- og betonværksteder, ABC på museet og med Skibelundteltet som det seneste skud på stammen.
Teltet opsøger eleverne, hvor de bor og ser på vores landskab og naturen. I dag kender stort set enhver teenager i Vejen museet indefra, mens deres forældre og bedsteforældre er fra en tid, da museet blev regnet for de voksnes sted / et sted for de fine.
Det har for alvor ændret sig siden 2016, da 100-års udstillingen for Ingrid Vang Nyman åbnede, og oplevelseslandskabet i hendes ånd blev etableret.
Forundrede og glade sker det ofte, at forældre og bedsteforældre besøger museet for første gang bragt hertil af deres børn eller børnebørn. I de små gæster har museet fået stærke ambassadører, noteres det.
(Arkivfoto: LLN Press©)