Fundet af stor vandsalamander i området ved Vejen Idrætscenter får nu direkte indflydelse på den nye lokalplan, der skal skabe muligheden for udvidelsen af centrets bygninger og aktiviteter.
(læs mere under annoncen)
(gælder det hjælp af en bedemand, så tryk på annoncen)
Det er en nabo, der har gjort kommunen opmærksom på, at disse dyr findes i området, og det har kommunale undersøgelser bekræftet, og derfor er der behov for ændring af lokalplanforslaget.
Stor vandsalamander er nemlig en EU-beskyttet dyreart - en bilag VI-art.
»På den baggrund har der været behov for at tilpasse lokalplanforslaget med udlæggelse at et areal til levesteder for bilag IV-arter samt at lave en fornyet miljøscreening af det tilpassede lokalplanforslag«, lyder det fra forvaltningen i Vejen Kommune.
Punktet er til behandling på mødet hos udvalget for teknik og miljø på tirsdag, og forvaltningen foreslår, at der reserveres et areal til disse dyr.
»…ved realiseringen af planen ændres der ikke på vandhuller, sten- og jorddiger eller andre potentielle levesteder for padder eller krybdyr. Med indførelse af 15 meter bræmmer omkring digerne sikres ledelinjerne for flagermusene og spredningskorridorer for stor vandsalamander.
I forbindelse med realiseringen af planen skal det sikres, at det ansøgte ikke kan beskadige eller ødelægge yngle- eller rasteområder i det naturlige udbredelsesområde for de dyrearter, der er optaget i habitatdirektivets bilag IV. I planen nedlægges ingen vandhuller, der kunne være ynglelokalitet for stor vandsalamander. Arealer, der inddrages til anden anvendelse end den nuværende (f.eks. byggeri), skal vurderes i forhold til, om de er egnede som rasteområde for stor vandsalamander. Hvis det er tilfældet, skal der forud etableres supplerende biotoper, hvis det ikke kan godtgøres, at den økologiske funktionalitet er opretholdt«, lyder indstillingen.
»Tiltag, der styrker bestanden af stor vandsalamander i området, kan være f.eks. gravning af nye søer, ekstensivering af arealer omkring ynglevandhuller, korridor af uudnyttet areal, hvor der kan ske en naturlig opvækst af løvtræer, der forbinder ynglevandhul med skoven, eller etablering af skjulesteder på land f.eks. stenbunker og brændestakke, som stor vandsalamander kan gemme sig under. Det er vigtigt, at vandhullet ikke skygges af træer«, lyder det videre.
Naboen har også gjort opmærksom på flagermus i området, og det føjes nu også ind i lokalplanen.
»Hvis der nedrives gamle bygninger, skal det undersøges, om det er opholdssted for flagermus«, er udkastet til en revidering af lokalplanen, der efterfølgende skal sendes ud en ny høring - denne gang i fire uger.
(Arkivdronefoto: LLN Press©)
migogvejen har tidligere skrevet om udkastet til lokalplanen, der udlægger området til rekreative formål med generel anvendelse til sports- og fritidsanlæg:
http://migogvejen.dk/vejen/2047-klar-til-byggeri