Når der på lørdag 28. september er jubilumsreception, er Vejen Høreforening klar til at præsentere en ny bog.
(læs mere under annoncen)
Foreningen runder de 80 år, og det markeres med en reception i Vejen Idrætscenter, hvor der ikke alene i bogform, men også i praksis er mulighed for at se, hvad der tidligere kunne hjælpe borgere med nedsat hørelse.
På receptionen vil der være en udstilling af gamle høretekniske hjælpemidler.
Hans Chr. Schack giver en smagsprøve på, hvad jubilæumsbogen indeholder:
»80 års gået, siden nogle initiativrige personer var med til at oprette en høreforening i Vejen.
Det er sket rigtig meget i de 80 år, hvor en 2 verdenskrig er sluttet, og det har været trange kår for høresagen også den gang. Der måtte kæmpes for de forbedringer på høreområdet, som genen årene har været udsat for rigtig mange forandringer både i forenings regi og politisk.
At høre dårligt var dengang besværligt og svært for andre at forstå. Derfor var det og er stadigvæk den vigtigste opgave ustandseligt at gøre opmærksom på hørehæmmedes situation.
Der var og er stor uvidenhed om høreproblemer. Man kunne få hjælp men det udviklede sig først, da hørecentralerne blev oprettet. Her kunne man få hjælp. Et af høreforeningens resultater er at både høreapparater og efterfølgende hjælp er gratis for borgerne.
Men det har været mange omlægninger af høreomsorgen.
Batterier til høreapparater blev gratis i 1984. Der blev i 1983 indført tekst-TV. 1987-forsøg med CI-operationer i Danmark er efterfølgende blevet en succes.
Vejen høreforening har også arbejdet politisk. Den fik op igennem 80-erne gennemført, at der blev lagt teleslynge ind i tre nybyggerier nemlig ældrecenteret Knudepunktet.
I den nye sognegård og de nye teatersale fik også påvirket Vejen Kunstmuseum til at anskaffe teleslyngeanlæg, Huset for frivillig arbejde har også under påvirkning fra høreforeningen fået teleslyngeanlæg, senest har høreforeningen påvirket Vejen kommune til at få teleslyngeanlæg i den nye byrådssal, så der er mulighed for hørehæmmede at følge med, når der afholdes møder i de omtalte steder.
Det er stadig en opgave for høreforeningen at være på vagt. Der er taget initiativ til at få anskaffet mange-høreranlæg til Høreforeningen.
Foreningen ansøgte i februar 1946 politimesteren i Ribe til om lov til at lave en husstandsindsamling. Tilladelsen blev givet. Foreningen havde på det tidspunkt 30 tunghøre medlemmer. Indsamlingen gav 3741 kr. (87.475 nutids kr.). Derudover bevilgede Vejen sogneråd 1500 kr. (32.416 kr.)«
Receptionen byder på velkomst ved formanden for Vejen Høreforening, Hans Chr. Schack, og borgmester Egon Fræhr (V) taler om betydningen af en aktiv høreforening i foreningen gennem 80 år.
Høreforeningens formand, Majbritt Garbul Tobberup, fortæller også om betydningen af en aktiv lokal høreforening gennem 80 år.
Og naturligvis er der teleslynge og skrivetolke, så alle kan følge med.
(Arkivfoto: Vejen Høreforening)