Følg migogvejen på Facebook  

Når Stafet for livet løber af stablen i Vejen i weekenden 24.-25. august, sker det for 10. gang, og nogle har været med siden starten.

 

(læs mere under annoncen)

Martinsen - ny

(tryk på annoncen, hvis du savner rådgivning eller hjælp til revision/regnskab)

 

 

 

Holdet, »Støt Brysterne«, har været med på startlisten lige fra Stafet For Livets første år.

Det var butiksindehaver Rita Fredslund-Hansen, der efter lidt tænketid startede holdet, der har været med lige siden stafetten blev afholdt i Vejen for første gang i 2010.

- Dengang havde jeg været en del af lokalafdelingen for Kræftens Bekæmpelse i en halv menneskealder, men ved kommunesammenlægningen stoppede jeg i bestyrelsen. En dag ringede Karl Brun, som var formand for Kræftens Bekæmpelses lokalafdeling og sagde: »Rita, nu skal du høre… Vi skal have noget til byen, der hedder Stafet for livet, og du skal være med«, forklarer Rita Fredslund-Hansen i en pressemeddelelse.

Faktisk sagde hun nej i første omgang, men så ringede Karl Brun til Ritas mand, Uffe, i stedet, og så er resten historie.

En historie, der nu er 10 år lang, for hun og hendes hold har været med lige siden.

- Det var jo oplagt for mig at starte et »Støt Brysterne«-hold. Jeg har mange brystopererede kunder, og jeg vil så gerne vise min støtte til de piger, siger Rita Fredslund-Hansen fra Lady Lingeri.

I år har Rita Fredslund-Hansen endnu engang allieret sig med Mette Askou Hansen fra Askov, som hjælper til med planlægningen af holdets aktiviteter for fjerde gang.

Mette Askou Hansen er 41 år og er selv ramt af brystkræft, så for hende er Stafet For Livet-døgnet noget helt særligt.

- Det er en god dag, hvor jeg bliver mindet om, at jeg er heldig at være her stadig, og det er et døgn, hvor vi mindes dem, der er døde af kræft og støtter dem, der kæmper og måske ikke er med næste år, siger Mette Askou Hansen i pressemeddelelse.

- Jeg synes, at det er et fantastisk døgn, som jeg synes, vi skal støtte. Vi skal blive ved med at samle ind til kræftsagen, siger Rita Fredslund-Hansen.

Hun suppleres af Mette, der har mærket på egen krop, at støtten til kræftsagen betyder noget. Hun har nemlig været ramt af kræft to gange med fem års mellemrum.

- Det giver så god mening at støtte den sag. Jeg kan se, hvor meget, der er sket på de fem år i forhold til min behandling. Så det nytter.

Rita Fredslund-Hansen har igennem årene hjulpet mange kunder videre efter kræftforløb, der havde brystoperationer til følge.

- De hårde forløb kommer tæt på, når jeg står der med kunderne og lærer dem at kende, fortæller Rita Fredslund-Hansen, der mere end én gang har fældet en tåre med en kunde i prøverummet.

Hun fortæller, at det ofte er en meget bevægende oplevelse at hjælpe de brystopererede.

- Når de kommer hos mig, så er det ofte en måneds tid siden, at de blev opereret, så de fleste er ret afklarede, men derfor er det alligevel svært for dem at se i spejlet, at de har mistet et bryst. Jeg havde en elev engang, der sagde til mig, at det var så fint at se, at de altid er gladere, når de går herfra, end da de kom. Det er opløftende for dem, at det ser naturligt ud med brystproteserne, og at de ser ud som sig selv igen, når de kigger i spejlet.

- Engang fik jeg at vide, at det ikke kan nytte noget, at jeg tager det hele med mig, men det er svært at lade være. Nogle historier rammer mere end andre, fortæller butiksindehaveren, der nu også har brystopererede kunder, der er kommet hos hende igennem 30 år.

- De har det godt, og de klarer sig. Engang var det jo sådan, at når man hørte ordet kræft, så betød det, at man skulle dø. Sådan er det heldigvis ikke altid mere, siger Rita Fredslund-Hansen.

Mette Askou Hansen forklarer, at Stafet For Livet er en bevægende blanding af en fejring af livet og fokus på en frygtelig sygdom.

- Det er en voldsom besked at få. At man har kræft. Og derefter hele tiden at spekulere på, om det betyder liv eller død. Om jeg skal se mine børn vokse op eller ej, siger Mette, der for anden gang er erklæret kræftfri.

Til stafetten trækker hun i den gule trøje igen. Også Fighterrunden rummer en dobbelthed - fejringen af livet og alt dét, der gør ondt, når vi taler om kræft.

- Fighterrunden betyder meget. Det er et skulderklap, men samtidig er det også sørgeligt, for man går også med nogen, der ikke er der næste år. Jeg synes også, det er grænseoverskridende, fordi det bliver så offentligt, at jeg er ramt af kræft. Folk ved det jo godt allerede, men det er alligevel noget særligt, at de står og ser på mig i den gule t-shirt, siger Mette, der i år hjælper Rita Fredslund-Hansen med at planlægge årets aktiviteter, der rejser penge til Stafet For Livet.

»Støt brysterne«-holdet er kendt for at komme på kreative påhit, der blandt andet involverer bh’er på tørresnor og lykkeposer, der kan købes i Lady Lingeri.

I år vil holdet blandt andet stable en kagekonkurrence på benene og sælge sorte halsrør med stafettens logo, der blandt andet kan bruges til løbetræning.
(Foto: PR-foto) 

 

 stafet jubilæumslogo