I disse uger gennemfører politiet i Syd- og Sønderjylland i forbindelse med sommerens spritkampagne rundt i kommunen en række kontroller, der skal være med til at sikre, at den flotte statistik i Vejen fortsætter.
(læs mere under annoncen)
I sommeren 2018 blev der ikke registreret et eneste sprituheld i Vejen kommune.
Til sammenligning er der i perioden 2014-2017 i sommerperioden registreret tre-fire sprituheld om året.
- Af statistikken kan man jo i den grad tolke, at langt de fleste i dag tænker over, hvordan de kommer hjem fra en hyggelig aften med lidt god vin eller en våd bytur. Vi er blevet meget bedre til at passe på os selv og andre, siger formand for kommunens udvalg for teknik og miljø, Vagn Sørensen (V), i en pressemeddelelse.
Statistikken viser desuden, at der i løbet af hele 2018 blev registreret otte sprituheld i Vejen kommune.
I uheldene kom to personer alvorligt til skade og en person lettere til skade. Tilbage i 2010 blev der registreret dobbelt så mange sprituheld.
Politiet i Syd- og Sønderjylland har desuden stort fokus på kørsel i narkopåvirket tilstand, og her bliver der registreret langt flere tilfælde end for spritkørsel.
Ifølge Syd- og Sønderjyllands Politi er der i politikredsen indtil 1. maj 2019 standset ca. 500 narkobilister og kun ca. 200 med sprit.
I 2018 blev der stoppet 1087 med narko og ca. 500 med sprit i blodet.
I perioden 2010-2014 blev hele 18 personer dræbt i spritulykker i Syd- og Sønderjylland.
I perioden 2013-2017 er antallet reduceret til fem.
Det er derfor en tilfreds leder af færdselsafdelingen i Syd- og Sønderjylland, Knud Reinholdt, der siger:
- Vi er meget tilfredse med udviklingen i antallet af spritulykker i Syd- og Sønderjylland. Tidligere var vi jo en af de landsdele, hvor flest blev dræbt i ulykker med spiritus. Men antallet af dræbte og tilskadekomne i spritulykker skal reduceres yderligere.
Sætter du dig bag rattet i påvirket tilstand, øger du risikoen for at blive involveret i en trafikulykke markant.
Der er forskel på, hvordan din reaktionsevne bliver påvirket afhængig af, hvilken type stoffer du har taget.
- Det er kedeligt, at vi i dag tager så mange narkopåvirkede bilister. Stofferne virker enten sløvende eller stimulerende og hører så absolut ikke hjemme i trafikken. Det kan have meget alvorlige konsekvenser, hvis man sætter sig bag rattet, fastslår Knud Reinholdt i pressemeddelelsen.
Med konsekvenser tænker han ikke blot på de fatale konsekvenser, det kan have, hvis man ender i en trafikulykke, men også på de konsekvenser, det kan have, hvis man mister kørekortet eller bilen pga. kørsel i påvirket tilstand.
- Det er dæleme svært at bo i Rødding og have job i Tønder, hvis man har mistet sit kørekort, nævner lederen af færdselsafdelingen som eksempel.
Fakta:
Bliver man taget med narkotika i blodet, frakendes man kørekortet i tre år og får en bøde. Man skal desuden bestå en ny teori- og køreprøve og gennemføre et ANT-kursus (Alkohol, Narko og Trafik). Kurset varer 12 timer og koster 3200 kr.
Bliver man taget flere gange med ulovlige stoffer og/eller alkohol i blodet, stiger straffen.