A.P. Møller Fonden giver fem millioner kroner til renovering og udvikling af Skibelund Krat.
Der skal tilføres ny energi til stedet, så den historiske betydning gøres tydelig og krattet genoplives som et nutidigt folkeligt mødested og udflugtsmål.
(læs mere under annoncen)
(tryk på annoncen og læs mere om kandidaten)
Fra Genforeningsstenen i Skibelund Krat er der udsigt over Kongeådalen ned mod Sønderjylland.
Skibelund Krat som mødested blev skabt i 1865.
I dag trænger det til et løft, og det er nu muligt med støtte fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.
Amfiteateret, og scenen skal renoveres, der skal laves aktivitetsområde og ny formidling af stedet samt nye faciliteter og bedre parkeringsforhold. Det er Skibelundforeningen, der sammen med Vejen Kommune har formuleret projektet og søgt A.P. Møller Fonden om midler.
De enkelte dele i projektet er nu ved at blive konkretiseret.
Skibelund Krat blev dannet efter nederlaget i 1864, hvor det nuværende Sønderjylland kom under preussisk herredømme.
Dansksindede nordslesvigere ønskede at bevare et tilhørsforhold til Danmark, og nord for Kongeå-grænsen var det vigtigt at vise, at de dansksindede syd for grænsen ikke var glemt.
Der opstod en tradition for grundlovsmøder, som skulle understrege, at man var ét folk med fælles sprog og historie.
I over hundrede år var der grundlovsmøder i Skibelund Krat, hvorefter de stoppede, men traditionen blev taget op igen i 2015, så der nu igen er grundlovsmøder i krattet.
- Skibelundforeningen er utrolig taknemmelig for, at A.P. Møller Fonden har taget positivt imod ansøgningen om støtte til projektet. Vi ser frem til et godt og konstruktivt samarbejde med fonden, Vejen Kommune og andre aktører om realisering af projektet, siger Skibelundforeningens formand, Helge Petersen, i en pressemeddelelse.
Skibelund Krat har en central rolle i Vejen Kommunes og Sønderjyllands historie.
Stedet knytter sig til fortællingen om dengang, Sønderjylland var på tyske hænder, sønderjydernes kamp for at bevare et tilhørsforhold til Danmark og Genforeningen i 1920.
Stedet indgår desuden i en anden vigtig fortælling, nemlig historien om højskolebevægelsen.
Verdens første folkehøjskole, Rødding Højskole, lå på preussisk jord fra 1864, og personale fra højskolen rykkede over Kongeåen og grundlagde Askov Højskole. Askov Højskole fik stor indflydelse på samfundet både lokalt og i større sammenhænge, og højskolen havde tætte bånd til Skibelund Krat og grundlovsmøderne.
Efterhånden blev der sat mindesten for de folk, der kæmpede for den sønderjyske sag og havde relation til Skibelund Krat, så der i dag er en monumentpark. Flere anerkendte kunstværker blev også sat op på stedet.
Skibelundforeningens formål er blandt andet at værne om de nationale og folkelige mindesmærker i Skibelund Krat.
- Vi håber, at de mange støttekroner kan være med til, at Skibelund Krat igen bliver et kendt fyrtårn i kommunen og resten af landet. Skibelundforeningen er utrolig glad for og stolt over, at Skibelund Krat er centrum for den lokale fejring af 100-året for Genforeningen i 2020. Bestyrelsen i Skibelundforening sætter stor pris på, at vi nu kan få udviklet stedet som en attraktion for borgere, foreninger, institutioner og turister og gøre stedet til et moderne mødested, fortæller Helge Petersen fra Skibelundforeningen.
Fornyelsen skal være parat til markeringen af 100-året for Genforeningen i 2020, hvor Skibelund Krat er en vigtig ramme for markeringen i Vejen Kommune.
Borgmester Egon Fræhr (V) glæder sig:
- De syv kommuner, som dækker området fra Kongeåen til grænsen, er sammen i fuld gang med forberedelserne til markeringen af Genforeningen 2020. Lokalt arbejder foreninger, organisationer og frivillige med forberedelserne, og vi er taknemmelige for, at vi med den store donation kan medvirke til at skabe gode rammer for markeringen af Genforeningen i 2020. Fremadrettet kan krattet blive et attraktivt samlingssted for aktiviteter og dialog. Den folkelige samtale og dialog er vigtig i en tid, hvor mange ting er i opbrud, og hvor vi med erfaringer fra historien skal skabe vores fælles fremtid, står der i pressemeddelelsen.
(Pressefotos)