Når en 24-årig mand fra Vejen kommune skal for retten til juni, er han anklaget for at udsætte primært mindreårige for voldtægt, ulovlig tvang og seksuelle og digitale krænkelser over en årrække. Sagen rummer ikke færre end 27 ofre.
(læs videre under annoncen)
(tryk på annoncen og se mere)
- Det er en virkeligt grov og forfærdelig sag. Og den kalder på opmærksomhed om, hvordan vi kunne have forebygget, at det blev til så mange ofre, og hvordan vi samler dem op igen, siger SF’s retsordfører Karina Lorentzen i en pressemeddelelse.
Ifølge hende er sagen et billede på, at der er behov for en ny gerningsmandsundersøgelse, som kan kortlægge, hvem gerningsmændene typisk er i denne type sager. Den seneste gerningsmandsundersøgelse blev lavet i 2009, men er baseret på data fra 2000-2002. Især fordi at et andet studie viser, at 58 procent af dem, som sigtes for seksuelle forbrydelser, har været sigtet før.
- Det er uholdbart, når viden om voldtægtsforbrydere er mere end 10 år gammelt og baseret på en helt anden lovgivning. Dengang var vi ikke så digitaliserede, som vi er nu, og jeg tænker også, der er kommet flere stoffer i omløb, som kan påvirke dømmekraften. Men vi skal blive klogere på, hvad der ligger af motiver og holdninger bag en voldtægt, hvis vi skal forebygge dem. Derfor bør vi få gerningspersonerne beskrevet, og vi har i den grad brug for en ny undersøgelse, forklarer Karina Lorentzen Dehnhardt.
Siden den seneste undersøgelse blev offentliggjort, er der i samme periode sket en stigning i antallet af voldtægter. Blandet andet på grund af samtykkeloven. SF’eren slår fast, at når vi ikke har tidssvarende viden om gerningspersonerne, er det svært at sætte ind overfor de forhold, der gør en person til voldtægtsforbryder.
- Det er kun godt, at så mange rent faktisk anmelder en voldtægt, selvom det er frygteligt, at de ender i den situation. Samtykkeloven betyder noget for de flere anmeldelser, men det betyder også, at gerningsmændene formentlig er anderledes i dag. Men vi ved det jo faktisk ikke, siger Karina Lorentzen Dehnhardt.
De ofre, der er blevet udsat for digitale og seksuelle krænkelser af den 24-årige, skal have hjælp. Her vil Karina Lorentzen give dem gratis psykologhjælp og retten til at blive glemt ved at få materialet slettet.
- Internettet glemmer aldrig. Derfor skal ofrene for de her krænkelser også kunne få lov til at blive glemt ved, at materialet bliver slettet, og der bliver ryddet op på nettet ved de billeddelinger. Samtidig skal de have mulighed for at kunne få gratis psykologhjælp, så de kan komme videre med deres liv. Der er desværre en egenbetaling på 40 procent i dag, og det efterlader jo dem, der er mest sårbare og uden midler på perronen, siger Karina Lorentzen Dehnhardt.
SF har tidligere stillet beslutningsforslag om gratis psykologhjælp til ofrene og om en ny gerningspersonsundersøgelse. SF har også tidligere foreslået at give ofrene retten til at få ryddet op.
migogvejen har tidligere i dag skrevet om voldtægtssagen:
https://migogvejen.dk/nyheder/112-politi/9822-24-arig-sigtet-for-flere-voldtaegter