700 elever fra Vejen Kommunes 8. og 9. klasser fik smidt den barske virkelighed lige i hovedet, da de tidligere var inviteret til den årlige trafikcafé i Troldesalen.
Omkring 25 procent af de tilskadekomne i trafikken er nemlig 15-24 år.
(læs videre under annoncen)
(tryk på annoncen og se mere)
- Det vil sige, at det potentielt er elevernes farligste år i trafikken. Lige netop det er grunden til, at Vejen Kommune sætter fokus på at oplyse unge om, hvordan de skal færdes i trafikken, lyder det i en pressemeddelelse.
Adfærd og opførsel var overskriften, da Finn Pedersen fra færdselsafdelingen hos Syd- og Sønderjyllands Politi på sin barske og billedlige facon fortalte om de ulykker, som han og hans kollegaer kommer ud for i trafikken hver dag.
Han har arbejdet som motorcykelbetjent i næsten 25 år. Det er i trafikken, at han møder ofrene og i værste fald de efterladte, der får deres liv ændret på få sekunder ofte på grund af andre, der er påvirket af spiritus, narko eller kører alt for stærkt.
De unge skulle også svare på spørgsmål som »hvor mange bruger mobiltelefonen, når I cykler«, »hvor mange synes, at det ser dumt ud, når I kører med cykelhjelm«, og »kan man blive straffet for at køre fuld på cykel«.
En håndsoprækning i salen viste også, at der er mange af de unge, der kører på knallert, og lige præcis det emne optog Finn Pedersen.
Han pointerede, at knallertkørerne skal huske at overholde færdselsreglerne. Politiet ser alt for mange på knallert, der kører alt for stærkt og ikke bruger hjelm.
Samtidig er der rigtig mange af de unge, der ejer en knallert, hvor bremserne ikke virker.
Generelt møder politiet alt for mange ulykker med knallerter, der ikke kan bremse. Herudover pointerede Finn Pedersen, at de unges adfærd kan ændre deres liv:
Hold jer fra hash, lightergas og andre euforiserende stoffer. Kør ikke påvirket og kør ikke for stærkt.
Tænk over, hvordan du opfører dig overfor andre – ikke bare i trafikken, men også i skolen, i din fritid, og når du går i byen, sluttede han af.
De unge var meget interesserede og stillede mange spørgsmål både under og efter foredraget.
Flere spurgte indtil reglerne om knallerter, og mange var overraskede over de mange regler, der er for el-løbehjul.
Karina Andersen er ambassadør for SikkerTrafik Live. Hun var 19 år, da hun kørte galt sammen med sin veninde.
Karina havde glemt at tage sikkerhedssele på og blev derfor slynget ud af forruden af sin bil, da hun ramte en træstub i vejkanten.
Hun brækkede blandt andet ryggen og er lam fra skuldrene og nedad og sidder derfor i kørestol. Hun fortalte ærligt og åbenhjertigt om sit liv både i forhold til selve ulykken, tiden på sygehuset, om at miste sine venner, om selvmordstanker, om sexliv og om det fantastiske i at blive mor.
Karina Andersen spurgte ind til de unges fritidsinteresser, fritidsjobs og samværet med hinanden. De meget ærlige drenge og piger svarede på spørgsmål, om de drikker alkohol, hvordan de kommer hjem, når de har drukket, om de kører på ulovlige knallerter. Hun sluttede af med at opfordre de unge til at træffe de gode valg i stedet for de dårlige valg. Til at bruge styrthjelm eller cykelhjelm, til at huske selen og ikke køre påvirket. Og sidst, men ikke mindst skal de unge huske på, at de ikke er udødelige.
Billedet: Thomas, Jakob og Sara var statister, da Finn Pedersen fra færdselspolitiet fortalte om reaktionsevner, og hvor vigtigt det er, at en knallert kan bremse. (Foto: Vejen Kommune)