Følg migogvejen på Facebook  

Hvem smykker sig med tyvekoster?

 

(læs videre under annoncen)

 Raco dispenser

(tryk på annoncen og se mere)

 

 

Det spørgsmål stiller Syd- og Sønderjyllands Politi efter et smykkefund i Vejen.

- Tidligere på måneden indleverede en borger et smykkeskrin som hittegods på politistationen i Vejen. Genstandene er nu tilbage hos den rette ejer, men en række af smykkerne mangler fortsat og er enten stadig i tyvens hænder eller er solgt som hælervarer, skriver politiet i en pressemeddelelse.

Syd- og Sønderjyllands Politi offentliggjorde et foto af smykkeskrinet, som vi bragte på migogvejen og delte på Facebook. Ejeren har nu henvendt sig, efter at hun så fremlysningen gengivet på Facebook.

Der var tale om tyvekoster fra et indbrud i byen i november 2020.

Tingene er nu tilbage hos den rette ejer, men en række af smykkerne mangler fortsat og er enten stadig i tyvens hænder eller er solgt som hælervarer.

Ud over den økonomiske værdi har borgeren også mistet genstande, der har stor personlig betydning.

- Sagen viser, at vi alle har et medansvar for at bryde indbrudstyvenes fødekæde. Der bliver solgt hælervarer for i runde tal 2,5 milliarder kroner om året blandt andet mange smykker. Man kan sagtens forestille sig, at nogen har købt smykkerne i god tro via et brugt-marked på nettet. Det er derfor vigtigt at være yderst kritisk som køber. Ellers finansierer du det næste indbrud, fordi du holder indbrudstyvene i gang, understreger vicepolitiinspektør Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsessektion i pressemeddelelsen.

Han tilføjer, at antallet af indbrud heldigvis er dalet de seneste fem år, dels i Vejen Kommune, dels i politikredsen som helhed.

I 2016 blev der således anmeldt 206 indbrud i private beboelser i kommunen, hvor tallet i 2020 lå på 112, et fald på 45,6 procent.

- Men hvert indbrud er en voldsom oplevelse for den enkelte. Som politi kan vi efterforske, og vi får også anholdt gerningsmænd og får dem stillet for retten. Men så længe, der bliver købt hælervarer, så længe er der også nogen, der holder indbrudstyvene i gang, pointerer vicepolitiinspektøren.

Indbruddet fra november 2020 er fortsat uopklaret.

Syd- og Sønderjyllands Politi og hovedparten af kommunerne i politikredsen, blandt andet Vejen Kommune, står bag hjemmesiden Stop-e-hæleri.dk med gode råd til borgerne om, hvordan de undgår at købe hælervarer, når de handler brugt på nettet.

Hjemmesiden fokuserer på nethandel, fordi erfaringen viser, at mange indbrudstyve forsøger at afsætte deres koster via salgskanaler online.


Gode råd, når du køber brugt på nettet:

  • Brug MobilePay, så kan sælger identificeres.
  • Kig efter NemId hos sælger, så ved salgsplatformen, hvem personen er.
  • Spørg efter kvittering, garantibevis eller anden dokumentation for ejerskabet.
  • Hent varen hjemme hos sælger, i stedet for at få den bragt eller overdraget på fx en parkeringsplads.
  • Få altid sælgers navn og adresse.
  • Er du i tvivl, om varen er stjålet, så drop handlen og overvej at kontakte polititiet på 1-1-4 med din mistanke.

(Fotos: Syd- og Sønderjyllands Politi)

smykker ssp

 Ejeren til disse smykker er fundet, men hvor er de andre, der blev stjålet, spørger politiet.