Følg migogvejen på Facebook  

Politiet advarer om bølge af tyverier af GPS-udstyr fra landmænd og maskinstationer.

 

(læs videre under annoncen)

cs nørregade 90 kr

(tryk på annoncen og se mere)

 

 

 

Syd- og Sønderjyllands Politi har den seneste måned modtaget en stribe af anmeldelser om tyveri af GPS-systemer fra landbrugsmaskiner.

I løbet af august har der således været indbrud hos landmænd og en maskinstation, hvor kriminelle har stjålet GPS-udstyr, blandt andet skærme, sendere, antenner m.m., fra i alt 23 traktorer.

Tyverierne løber op i flere millioner kroner og rammer samtidig landmændene midt i høstsæsonen.

- Alt tyder på, at der er tale om professionelle indbrudstyve, der ved, hvad de går efter, og som får afsat GPS-udstyret på det sorte marked, vurderer vicepolitiinspektør Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsesenhed i en pressemeddelelse.

Han understreger, at politiet ser alvorligt på indbruddene, og at hændelserne bliver efterforsket. Men samtidig opfordrer vicepolitiinspektøren til, at maskinstationerne og landmændene øger deres fokus på sikring af det værdifulde udstyr.

- Kan landmændene og maskinstationerne gøre det rigtig bøvlet at være indbrudstyv, er vi nået et godt stykke. Det gælder blandt andet om at gøre det svært for de kriminelle at arbejde ubemærket, at fjerne det værdifulde udstyr fra traktorerne samt at mærke udstyret, så det ikke er så attraktivt at afsætte som hælervarer, fremhæver Chr. Østergård.

Brancheorganisationen Danske Maskinstationer og Entreprenører bakker op om budskabet.

- Vi ved, at der er rigtig travlt i landbruget og på maskinstationerne lige nu, for høsten skal i hus. Men trods travlheden er det vigtigt, at vi får sat sikring på dagsordenen i branchen. Bakker alle op, kan vi sende et signal til de kriminelle om, at det ikke er værd at forsøge at stjæle værdifuldt udstyr fra en landbrugsejendom eller en maskinstation. For vi har hævet barren, når det gælder om at sikre det værdifulde udstyr, fremhæver chefkonsulent Kasper Kjær Jensen fra brancheorganisationen i pressemeddelelsen.

Syd- og Sønderjyllands Politi kommer med 10 gode råd til branchen, når det gælder sikring mod tyveri:

  • Lav en sikringspolitik, så det blandt andet står klart, hvordan køretøjer sikres ved arbejdstids ophør – det gælder blandt andet aflåsning af køretøjet, sikring og aflåsning af bygninger.
  • Afmonter udstyr fra maskinerne ved arbejdsdagens ophør, hvis det er muligt, og placer det et tyverisikret sted.
  • Mærk det værdifulde udstyr. Og sæt skilte op hvor det fremgår, at udstyret er mærket.
  • Værdifuldt udstyr sikres med GPS-trackere, så det er muligt at følge gerningsmændene og få udstyret tilbage.
  • Udendørs områder, hvor maskinerne står efter arbejdstid, skal være oplyst, eller forsynes med chockbelysning i form af en kraftig lampe med en bevægelsescensor, der tænder, når uvedkommende træder ind i området.
  • Undgå høje hegn og bevoksning. De er med til at give tyvene arbejdsro for nysgerrige blikke. Er det omvendt muligt at kigge ind på området, tænker tyven sig om en ekstra gang. For der er risiko for, at han kan blive set – og i værste fald også genkendt.
  • Står maskinerne på egen grund, er det muligt at etablere videoovervågning. Skilt tydeligt med, at der overvåges.
  • Sæt alarmer på maskiner og bygninger.
  • Sæt piktogrammer udvendig på GPS-udstyret, så tyven tydeligt kan se, at enheden er sikret. Det gør tilskyndelsen til tyveri mindre.
  • Etabler erhvervsnabohjælp.

(Genrefoto: LLN Press)