Af Svend Erik Brodersen
journalist og seniorforsker brand og redning
TrekantBrand, fællesbrandvæsen for seks kommuner i Trekantområdet - herunder Vejen kommune, vil ikke sådan uden videre rette sig efter teksten i beredskabsloven, hvor intentionen er at sikre borgerne hurtigste hjælp uanset, hvor de bor.
Det betyder, at borgere, som bor i Trekantområdet tæt op ad en kommunegrænse - eller en eksisterende intern slukningsgrænse - kan risikere at komme til at vente urimeligt længe på hjælpen, når uheldet er ude.
At TrekantBrand, som nok det eneste brandvæsen i Danmark, ikke vil acceptere teksten i Beredskabsloven, undrer både i Kommunernes Landsforening (KL) og i interesseforeningen, Danske Beredskaber.
I et dokument, som Netavisen er besiddelse, skriver ledelsen i TrekantBrand, som svar på et spørgsmål fra byrådsmedlem i Kolding og medlem af beredskabskommissionen for TrekandtBrand, Poul Erik Jensen (S), at man ikke agter at acceptere teksten i loven, fordi den ikke er fyldetsgørende nok. TrekantBrand efterlyser en uddybende bekendtgørelse, før man vil ændre på noget på noget som helst.
- Det står jeg fuldstændig uforstående over for. Teksten i loven er efter vores opfattelse tydelig og klar nok til at kunne sikre borgerne hjælp fra nærmeste brandstation, uanset hvor de bor. Og mener TrekantBrand noget andet, så er det forkert, siger formanden for Danske Beredskaber og beredskabsdirektør i Brand- og Redning Sønderjylland, Jarl Vagn Hansen. Og han føjer til, at Danske Beredskaber for længe siden har opfordret alle beredskaber i hele landet til at følge intentionerne med loven. Og han bakkes i synspunktet op kontorchef Troels Gade i KL.
Poul Erik Jensen henviser til et par konkrete tilfælde, hvor der måtte ventes længe på hjælpen, fordi nærmeste brandstation lå lige på anden side en kommunegrænse. Ved en alarm til brand på en gård beliggende øst for Andst blot et par kilometer fra brandstationen i Lunderskov blev hjælpen rekvireret fra Vejen omkring 9-10 km. længere væk, fordi der ligger en kommunegrænse imellem. Og i andet tilfælde var der brug hurtig hjælp i forbindelse et færdselsuheld med fastklemte. Her var der kun fire til fem km. til nærmeste brandvæsen udstyret med grej til tunge løft. Men en kommunegrænse bevirkede, at hjælpen blev tilkaldt fra Christiansfeld omkring 25 km. borte. Også fordi der var en kommunegrænse imellem.
I ingen af omtalte tilfælde gik det så galt, den lange ventetid kom til at spille nogen afgørende rolle, men hvad næste gang, siger Poul Erik Jensen og føjer til, at ventetid på hjælp kan koste tab af liv og store værdier.
TrekantBrand er fælles brand-og redningsvæsen for seks kommuner i Trekant området. Det blev etableret efter krav fra Folketinget om, at 87 tidligere brandvæsner skulle reduceres til 20, og at borgerne altid sikres hjælp fra nærmeste brand- og redningsstation, uanset hvor de bor i landet.