Om kort tid skal hold nummer to af »Fodbold for Fremtiden« i Vejen Kommune i gang.
Her får 20 unge muligheden for at skabe sig et fællesskab, hvor fodbold er midlet til at nå målet: en større indsigt i egne evner og et større selvværd. For nogle er forløbet et skridt i retning af job eller uddannelse, men det er ikke altid målet.
(læs videre under annoncen)
(tryk på annoncen og se mere)
- Det kan være en ung, der har svært ved at være mødestabil og skal finde ud af, hvad vil man, og hvad kan man, forklarer Ole Damborg, der er jobrådgiver ved Arbejdsmarkedsafdelingen i Vejen Kommune, og en af de tilknyttede
medarbejdere til projektet.
Fodbold for Fremtiden er et samarbejde med blandt andre DBU, hvor der er fokus på fysisk aktivitet, men alt det andet rundt om fylder også meget. For eksempel det at være sociale sammen, komme til tiden, møde op i rent tøj og
involvere sig i de andre holdkammerater.
- Her er vores fokus at styrke dem i den periode og så køre en indsats for dem efterfølgende. Vi slipper dem ikke bare. Det skal være positivt, og de skal have noget selvværd, siger Ole Damborg i en pressemeddelelse.
For fodbolddelens vedkommende er det Thomas Dinnesen, der er mentor på ungdomsuddannelserne. Når de to timers træning er overstået, tager han mentor-hatten på.
Thomas Dinnesen arbejder primært med fastholdelse, altså den personlige del af det. Ole Damborgs fokus er mere virksomhedsrettet, hvor han tager de unge med på virksomheder og uddannelser og hjælper med at skrive ansøgninger og cv.
- Vi har fokus på, at vi ser de unge, som det de er, og de udfordringer, de har med. Vi skaber et rum, hvor der er plads til alle. Alle skal kunne fortælle deres livshistorie, og sige det, de vil. Det er et trygt rum, konstaterer Thomas Dinnesen.
Det har de unge på første hold haft nemt ved at gøre. Her var der et rigtigt godt sammenhold, og det gjorde både Ole Damborg og Thomas Dinnesen glade og stolte.
- Langt de fleste har på et tidspunkt dyrket idræt, og her genopfrisker de, hvordan det er. Det er ikke selve sportsgrenen, der er vigtig, siger Ole Damborg videre.
Mange af de unge kommer fra en helt anden virkelighed. Et ungdomsliv i psykiatrien eller en dysfunktionel opvækst.
- Det er ikke sikkert, at de er en ressource på arbejdsmarkedet, men så er det måske i det frivillige foreningsliv, fastslår Thomas Dinnesen.
Det første hold sluttede af med at spille mod jobcenterets medarbejdere. En sjov kamp, der afsluttede projektet på en god måde.
- Der er mange instanser indover, og det gør kommunen stærk. Vi er en lille kommune, der kan løfte den unge i fællesskab. Vi har endnu ikke mødt, at vi har spurgt om noget, der ikke kunne lade sig gøre.
Fodbold Fremtiden er et samarbejde mellem Vejen Kommune, DBU, Vejen SF, understøttet af FGU skolen samt Vejledning Vejen.
Næste hold starter den 28. marts, og der er plads til 20 deltagere. Forløbet varer et halvt år, og de unge træner hver tirsdag og onsdag og er efterfølgende på eksempelvis virksomhedsbesøg. De unge får træningstøj udleveret ved opstart.
(Arkivfoto fra starten på hold et: migogvejen©)