Netop i dag er det 150 år siden, brugsforeningen i Vejen slog dørene op til den første butik.
Anne Grete Schlünssen fortæller mere om butikkens start her i det andet kapitel om Vejen Brugsforening, der i dag er kendt som Kvickly.
(læs videre under annoncen)
(tryk på annoncen og se mere)
I 1872 betød en god kop kaffe mindst lige så meget som i dag.
Forargelsen over den meget dårlige kaffeblanding, som var blevet indkøbt efter barselsgildet, var stor, og det blev nok den væsentligste grund til at stifte en brugsforening.
Folk var opførte over, hvad man kunne finde på for at tjene mere.
I efteråret 1871 samledes J.P. Jørgensen, P. Lauridsen fra Grønvang, P. Schmidt fra Baungaard og Terman Blok fra Bloksbjerg flere gange i Vejen Skole for at drøfte oprettelsen af en brugsforening.
Et par uger inde i det nye år dristede de sig til at indkalde til et offentligt møde for at fortælle om sagen og for at høre, om der var stemning for det.
Kromand Thomsen og købmand Lundager deltog i mødet og benyttede mødet til at gøre nar af projektet. Det var lige det, der skulle til for at opildne de fire startende mænd!
Ingen skulle gøre nar af dem.
Nu ville de vise, hvad de kunne, og 28. januar 1872 blev der indkaldt til stiftende generalforsamling.
I alt 43 medlemmer meldte sig og P. Schmidt fra Baungård blev valgt som formand.
Det blev aftalt, at man for at være med i foreningen skulle indskyde et lod på fem rigsdaler. Kun en af medlemmerne indbetalte fem rigsdaler - de andre betalte mere.
Disse indskud var nødvendige for at have en startkapital.
Vedtægter blev også godkendt på generalforsamlingen, de er dog ikke bevaret for eftertiden. De ældste vedtægter, der findes er fra 1876.
Sammenligner man disse vedtægter med vedtægterne fra Thisted Brugsforening fra 1866, så menes §1 at have lydt således: 'at Foreningen vil skaffe sine Medlemmer Fordel paa Købet af Livsfornødenheder, og dette søges opnaaet ved Tilvejebringelse af en Driftskapital, som skaffes ved Lodder på 10 kr. (5 rigsdaler).
Allerede på den stiftende generalforsamling skrev folk lister over, hvad de stod og manglede.
Med den i hånden drog Terman Blok til købmand Kaalund i Kolding for at købe varer og forhandle om rabat, men Kaalund kendte ikke til rabat overfor andre end bøndernes købmænd, og en brugsforening ville han slet ikke have noget at gøre med.
Men også her virkede det gamle trick med at vise, at man kunne betale kontant. Terman Blok fik rabat, og varerne blev pakket i tre kasser.
Dagen efter, det må have været en dag først i februar, blev varerne uddelt i skolens forstue. Man mener, at dette gentog sig et par gange, indtil den første butik stod klar.
Den første butik åbnede 3. marts 1872.
Det var i Niels Herman Hansen Friis' Storstue. Huset lå lige overfor skolen og havde en 3-fags stue.
Brugsforeningen fik butik i den gavl, der vendte ud mod smed Schlosser.
Der blev sat en dør i huset over mod smeden, altså mod vest, og den 3-fags stue blev delt i tre.
En butik, et lille sovekammer til den ugifte uddeler og et lille baglokale med trappe til loftet. Den årlige leje var 37 rigsdaler og tre mark.
Den ugifte uddeler kunne sagtens klare sig med lidt, bare der var en seng. Han skulle alligevel åbne butikken fra kl. 07.00 til 22.00, så fritid var der intet af.
Du kan læse første artikel om Vejen Brugsforenings start her:
https://migogvejen.dk/vejen/6615-brugs-i-150-ar-1