Følg migogvejen på Facebook  

Vejen Kommune har ikke behov for en borgerrådgiver til at hjælpe borgerne, og derfor siger et flertal i byrådet nej tak til pengene.

 

(læs videre under annoncen)

myreekspressen

(tryk på annoncen og se mere)

 

 

Det skete på eftermiddagens byrådsmøde, hvor der efter en lang debat var afstemning om sagen.

Socialdemokraterne Jørgen Thøgersen, Bodil Staal, Niels Therkildsen, Marie Ebsen, Elin Winther, Tanja Bachmann Hansen og Kjeld Thorsen stemte sammen med Maya Ryom Mønster (løsgænger) og Bodil Baagø (F) for, at kommunen skal have en hjælp til borgerne, mens de øvrige stemte imod.

Det sker, efter et flertal i økonomiudvalget også vendte tommelfingeren nedad, men Socialdemokratiet ønskede at få sagen i byrådet.

Her lykkedes det heller ikke at få flertal for ansættelse af en borgerrådgiver, selvom Bolig- og planstyrelsen har en pulje til kommunale borgerrådgivere, så Vejen Kommune formentlig vil kunne få udgifterne dækket ind.

Puljen har til hensigt at styrke borgernes relation til kommunerne og øge borgernes retssikkerhed. Puljen skal give flere kommuner mulighed for at ansætte borgerrådgivere til bl.a. at rådgive og vejlede borgerne i kontakten med kommunen og føre tilsyn med kommunens administration, og det er målet med puljen, at borgerrådgiverordningen udbredes i så mange kommuner som muligt.

Niels Therkildsen (A) var på sit partis vegne en varm fortaler for ansættelse af en borgerrådgiver.

- Det her er ikke et angreb på personalet eller byrådet. Det skal være med til at give færre klager og flere tilfredse borgere, lød det fra Niels Therkildsen og hentydede til tallene fra Ankestyrelsen.

- Omgørelsesprocenterne er meget høje, og det er et kæmpe problem, at nogle sager slet ikke ankes. Vil det samme problem ske i byggesager, ville der straks blive sat ind. Her har vi med borgere uden de største kræfter at gøre, og når vi nu kan få det gratis, handler det ikke om økonomi, men principper, konstaterede Niels Therkildsen.

Maya Ryom Mønster spurgte, hvad man er bange for, når der stemmes nej. I andre kommuner er det et plus for alle.

Morten Thorøe (V) forklarede, hvorfor Venstre ville stemme imod, og det handlede netop ikke om økonomi:

- Vejen Kommune er et fællesskab, hvor vi har borgere, ansatte og politikere. Vi har ikke behov for en tredje part. Vi skal have tillid til hinanden og har en forventning til alle ansatte om, at de giver en saglig rådgivning. Vi skal finde løsninger i fællesskab, var meldingen fra Morten Thorøe.

Efter en næsten 40 minutter lang debat og før afstemningen konstaterede Maya Ryom Mønster på baggrund af udsigten til et nej:

- Jeg er ked af det på borgernes vegne.

Flere kommuner har i dag ansat borgerrådgivere. For eksempel Esbjerg, Tønder, Haderslev, Kolding, Fredericia, Nyborg, Svendborg og Faaborg-Midtfyn.

(Foto fra livedækningen af byrådsmødet: migogvejen©)