Følg migogvejen på Facebook  

Både foreninger og private hjælper med at holde byer og lokalområder rene, og der er også en økonomisk gulerod.

 

(læs videre under annoncen)

377 x 300 Gadeberg Auto ny

(tryk på annoncen og se mere)

 

 

Henkastet affald i naturen er til gene for både miljøet og dyrelivet, men mange vil gerne hjælpe med at rydde op.

- Der er stadig mange, der smider deres affald i naturen, og dermed er der nogen, der skal rydde op igen, og det kan koste samfundet dyrt. Heldigvis står mange frivillige klar til at hjælpe Vejen Kommune med den opgave, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

I 2020 deltog Vejen Kommune sammen med 11 foreninger i projekt Ren Natur.

Her var 158 frivillige i aktion, og de indsamlede i alt 524 kilo affald.

Vejen Kommune fortsætter projektet i 2021. Derfor efterlyser de ruter, hvor borgere og virksomheder oplever, at der ofte ligger meget affald.

Ren Natur indtegner indsamlingsruterne, og dernæst kan foreninger tilmelde sig. I år forventer Vejen Kommune, at Ren Natur kan tildele 15 foreninger en indsamlingsrute. Er der flere foreninger, der tilmelder sig, udvælger Ren Natur de foreninger, der skal på tur. Når foreningerne har gennemført deres indsamlingsdag, modtager de et tilskud fra Ren Natur til foreningskassen. Pengene kan benyttes til forskellige formål så som inventar, vedligehold af faciliteter, uddannelse eller sociale arrangementer.

Projekt Ren Natur er etableret som et selvstændigt koncept under ledelse af Hold Danmark Rent - et koncept der binder kommuner, virksomheder og frivillige sammen i en bestræbelse på at skabe et endnu renere Danmark uden affald i naturen.

Også flere og flere private deltager i renholdelse af gader og offentlige pladser, og det glæder Vagn Sørensen (V), der er formand for Udvalget for teknik og miljø:

- Det er dejligt at se, at så mange kærer sig om deres by og område. Vi får mange henvendelser fra borgere, der har været ude at samle affald, og vi skylder en stor tak til både dem og foreningerne.

Det er ikke kun i lokalområderne, at borgerne hjælper til.

I Vejen midtby er der også mange, der tager en tørn. Lisbeth Kristensen (billedet) er en af de flittige lokale, der har samlet affald siden marts 2020, hvor hun blev medlem af Facebookgruppen Skridt og skrald. Hun startede med at samle affald i grøftekanterne omkring Vejen og til Skodborg, og udover frisk luft og god motion giver det hende også motivation og en aktiv hverdag. Den første uge fyldte hun mere end 100 sække med affald, så hun gav et praj til teknik & miljø for at få det afhentet flere steder på strækningen. Lisbeth ser gerne, at der er flere, der hjælper til med at samle affald, men har også en opfordring til dem, der bare kaster det ud af bilruden:

- Det vil være dejligt, hvis der ikke var så meget at samle op. Vi skal ændre adfærd og huske på, at naturen ikke kan klare de mange cigaretskodder, dåser og plastikposer, siger hun i pressemeddelelsen.

Der er efterhånden mange organisationer, der deltager i affaldsindsamling, blandt andet Danmarks Naturfredningsforening, der har deres årlige affaldsindsamling 18. april i år. Også Vejdirektoratet har igangsat kampagnen »Tak for ingenting«, der skal dæmme op for mængden af henkastet affald i den danske natur. Sammen med dem vil Vejen Kommune gerne slå et slag for, at alle bliver bedre til at tage sit skrald med hjem, hvis man ikke kan finde en skraldespand i nærheden.

(Foto: Vejen Kommune)