Følg migogvejen på Facebook  

Vejen Kommune åbner nu for en pulje på 400.000 kroner, som kan søges til arrangementer, der har med Genforeningens 100-års jubilæum i 2020 at gøre.

 

(læs mere under annoncen)

 Vejen IC - nytÃ¥rsforsæt 2019

(tryk på annoncen og de mange forskellige tilbud)

 

 

I 2020 er der gået 100 år, siden Sønderjylland blev en del af kongeriget Danmark efter en folkeafstemning.

Vejen Kommune er med i markeringen af dette jubilæum og ønsker at bakke op om arrangementer, der kan være med til at markere jubilæet i kommunen.

Derfor kan man nu søge en pulje på 400.000 kroner med ansøgningsfrist 1. september 2019.

- Vi håber at få mange gode ansøgninger, så vi får en flot og varieret markering i kommunen. Historien er stadig synlig i dag i Vejen Kommune, og vi går helhjertet ind i markeringen af Genforeningen i 2020, siger borgmester Egon Fræhr (V) i en pressemeddelelse fra kommunen.

På www.vejen.dk/genforeningspuljen står der mere om puljen, som er tænkt til ansøgninger over 10.000 kroner.

Har man arrangementer, der har brug for mindre end 10.000 kroner, er Kulturelt Samråd en mulighed. Også her er ansøgningsfristen 1. september 2019.

På www.vejen.dk/kultureltsamråd kan man læse mere om denne pulje.

- Genforeningen er en meget vigtig del af Vejen Kommunes historie. Vi har Kongeågrænsen midt i kommunen og ligger dermed i grænselandet. Folk på begge sider af Kongeåen har mærket grænsen. Det har påvirket folks liv og udviklingen af områderne både nord og syd for grænsen. Vi fik for eksempel jernbanen fra Kolding til Esbjerg efter nederlaget i 1864, og dermed gik Vejen, Brørup og Holsted fra at være landsbyer til at være stationsbyer, fortæller Egon Fræhr.

Hertugdømmet Slesvig havde indtil 1864 (ligesom hertugdømmerne Holsten og Lauenborg) været under den danske konge, men aldrig været en del af det danske kongerige. Efter det danske nederlag i 1864 mistede Danmark hertugdømmerne, et tab der virkelig gjorde ondt på landet og satte sig dybt i folkesjælen.

Fra 1864 til Genforeningen i 1920 endte Danmark dermed ved Kongeågrænsen.

Efter Tysklands nederlag i Første Verdenskrig blev en folkeafstemning mulig.

Sønderjylland, også kaldet Nordslesvig, var overvejende dansksindet på trods af årtiers indsats fra preussisk/tysk side for at fortyske området. De dansksindede havde stædigt fastholdt deres danske sprog og kultur, også når de blev mødt med forbud og sat under pres.

Syd for Nordslesvig var folk overvejende tysksindede, og den nye grænse var et kompromis. Der var naturligvis tysksindede nord for og dansksindede syd for grænsen af 1920; de såkaldte mindretal.

10. februar 1920 var der afstemning i Nordslesvig, og der var flertal for at komme til Danmark. 15. juni 1920 gik Nordslesvig fra tysk til dansk herredømme.

14. juni 2020 bliver der folkefest i Skibelund Krat, og 9. juli 2020 kommer kongehuset på besøg i kommunen.

(Foto af genforeningsstenen i Skibelund Krat: LLN Press©)

 

migogvejen har skrevet flere artikler om 100-året for genforeningen:

http://migogvejen.dk/rodding/2046-genforeningen-2020-bliver-folkets-fest

http://migogvejen.dk/rodding/1862-kongen-pa-besog

http://migogvejen.dk/nyheder/navne/1861-fra-postkort-til-bogvaerk

http://migogvejen.dk/rodding/1840-lokale-tv-stjerner

http://migogvejen.dk/rodding/1825-tv-pa-garden

http://migogvejen.dk/vejen/1605-millioner-til-fornyelse

http://migogvejen.dk/rodding/1272-sten-bliver-fredet