Hærvejen skal i den internationale superliga, når det gælder turiststrømmen.
Investeringer i infrastruktur, service og oplevelsesmæssig formidling skal gøre Hærvejen til det førende rejsemål for vandring- og cykelturisme i Nordeuropa og herunder her i kommunen.
Borgere, erhverv og lodsejere langs ruten inviteres nu til at udvikle planerne, som skal gøre drøm til virkelighed.
(læs mere under annoncen)
(tryk på annoncen og læs mere om værkstedet)
Styrket adgang til store naturoplever, bedre faciliteter og øget mulighed for at gå på opdagelse i historien og lokalkulturen.
Disse målsætninger har samlet 12 kommuner og en lang række lokale turistorganisationer, som skal udnytte og udvikle Hærvejens potentialer. Alt sammen gennem en sammenhængende natur-, kultur- og turismeindsats, lyder det i en pressemeddelelse.
Hærvejen har fra bronzealderen til begyndelsen af moderne tid udgjort Jyllands hovedfærdselsåre for handlende, pilgrimme og godtfolk.
Over en sammenhængende strækning på 450 kilometer fra nord til syd har Hærvejen i århundreder skabt sammenhæng og rammer om danskernes daglige liv, både i forbindelse med handel og i urolige tider med krig.
I dag er Hærvejen stadig rammen for en unik natur- og kulturoplevelse, hvor rejsende søger hen for at finde ro og nærvær, til bens eller på cykel, tværs igennem nogle af landets smukkeste naturlandskaber og lokale kulturmiljøer, lige der hvor Danmarkshistoriens store og små begivenheder stadig er lette at få øje på.
Med støtte fra Nordea-fonden vil samarbejdskommunerne nu lave en samlet plan for, hvordan nutidens hærvejsrejsende kan få en endnu stærkere og mere sammenhængende oplevelse.
Det skal ske i samarbejde mellem kommunerne og Destination Hærvejen og med inddragelse af de mange foreninger, borgere og lokale virksomheder, som findes langs ruten.
Det forestående delprojekt skal munde ud i en samlet plan for, hvordan Hærvejen bliver den mest markante af sin art i Nordeuropa.
Det foreløbige afsøgningsprojekt er sat til at vare et år og vil sætte rammerne for, hvordan det ambitiøse udviklingsprojekt over de efterfølgende fire til fem år skal foldes ud.
Nordea-fonden støtter forundersøgelsen med 915.000 kroner:
- Hærvejen har potentialet til at blive en af Europas bedste natur- og oplevelsesruter. Vi håber, at borgere, lodsejere, erhverv med videre langs Hærvejens 500 kilometer alle vil bidrage til at forbedre og kvalificere planerne for udviklingen, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv, i pressemeddelelsen.
Målet er at bringe Hærvejen helt op i superligaen som sammenhængende rekreativ rute fra St. Olavsleden i Norge til den Spanske 'El Camino de Santiago de Compostela'.
Den sidstnævnte rute gæstes i dag af omkring 300.000 rejsende årligt og forventer næsten en fordobling over de kommende fem år.
Det er roligt og interesserede rejsende, som gerne vil spise og sove godt, og som derfor ikke blot bidrager særdeles positivt til den lokale økonomi, men også til at skabe stolthed og nyt liv i de mange lokalmiljøer langs ruterne.
For Hærvejskommunerne er det derfor ikke alene for gæsternes skyld, når man vælger at gå ind i det ambitiøse udviklingsprojekt.
Det handler nemlig også om bosætningspolitik, friluftsstrategi og kulturpolitik - om at skabe bæredygtig og vedvarende vækst, med udgangspunkt i det lokale.
- Hærvejen har en stærk fortælling og er allerede i dag fuld af gode oplevelser. Der er dog en række potentialer, som kan udvikles til at gøre oplevelsen endnu bedre. Ligesom de andre Hærvejskommuner vil vi kigge på, hvad vi kan gøre for at gøre Hærvejen i Vejen Kommune mere attraktiv at bruge for turister, men også for vores egne borgere. Vi glæder os over de muligheder, det giver os at være med i et stort, fælles projekt, hvor hver enkelt kommune får løftet kvaliteten og sammen skaber og understøtter den overordnede fortælling om Hærvejen, siger Egon Fræhr (V), borgmester i Vejen Kommune.
- Vi har gode Hærvejsoplevelser at byde ind med i Vejen Kommune, ligesom de har i de andre kommuner langs Hærvejen. Ved at gå sammen kan vi løfte i flok og tilbyde en samlet turistattraktion med stort format og stort potentiale. Vi har længe arbejdet med at skabe omsætning i turismeerhvervet gennem Hærvejen, og et ambitiøst udviklingsprojekt gør naturligvis mulighederne for at skabe omsætning større, så det ser vi meget positivt på, fortæller Charlotte Hammer, turismekoordinator i UdviklingVejen.
(Foto: LLN Press)
Fakta:
De naturinteresserede turister i Danmark bidrog i 2017 med en samlet omsætning på 52 milliarder kroner og stod for i alt 37,4 millioner overnatninger. Heraf blev de 9,6 millioner overnatninger foretaget af cykelturister.
Omkring 20 procent af de outdoor-interesserede turister i Danmark peger på cykling som deres foretrukne aktivitet, og tendensen er stigende. I 2002 var der således 1,2 millioner cykelturister i Danmark; indtil 2017 er det tal steget med 500.000, til nu 1,7 millioner årlige cykelturister i Danmark.
Til sammenligning peger 31 procent af de naturinteresserede på vandring som deres foretrukne aktivitet i Danmark; det gælder særligt for de tyske turister. For eksempel efterspørges i stigende grad pilgrimsruter, som imødekommer turisternes interesse for autentiske og meningsfulde oplevelser. I Midt- og Sydeuropa har vandre- og cykelturisme udviklet sig til egentlige industrier baseret på solide samarbejder mellem private og offentlige aktører om fælles retning og indsatser.
De 12 kommuner bag destination Hærvejen er:
1. Brønderslev Kommune
2. Hjørring Kommune
3. Frederikshavn Kommune
4. Vesthimmerlands Kommune
5. Jammerbugt Kommune
6. Rebild Kommune
7. Viborg Kommune
8. Vejle Kommune
9. Vejen Kommune
10. Ikast-Brande Kommune
11. Mariagerfjord Kommune
12. Aalborg Kommune
Derudover er foreningen »Herberger Langs Hærvejen« og »Dansk Vandrelaug« medlemmer.