Når temperaturen falder udenfor, søger rotterne ind i vores varme boliger. Vejen Kommune opfordrer kraftigt til at melde det, hvis rotterne rykker ind i boligen hos dig.
(læs mere under annoncen)
Rotterne reagerer hurtigt på ændringer i deres miljø. Når det bliver koldt, skal de bruge mere energi på at holde varmen, det bliver sværere for dem at finde føde udendørs, og resultatet er, at de søger ind i vores varme boliger.
»Det er en rigtig god idé allerede nu at tage nogle få, simple forholdsregler for at forhindre, at rotterne kan komme ind hos dig«, skriver Vejen Kommune i en pressemeddelelse.
Det er vigtigt at sørge for, at rotterne holder sig nede i kloaksystemet og ikke får mulighed for at trænge ind i bygninger. Den første forudsætning for at holde rotterne væk er derfor, at afløbssystemet er udført korrekt. Rør, der ikke længere er i brug, skal afproppes eller fyldes med sand, beton eller lignende, der ikke senere kan falde sammen og giver plads for rede byggeri.
Tagnedløb skal sluttet tæt til og evt. sikres med et metalnet, så rotterne hindres i at benytte nedløbsrøret som adgangsvej.
En rotte behøver ikke større adgangsvej end et hul på størrelse med en 2-krone for at trænge ind i vores boliger. Derfor er det vigtigt, at gennemføringer til elkabler, rør m.v. i mur og sokkel sikres med galvaniseret trådnet, plade eller med et andet materiale, som rotter ikke kan trænge igennem. Ventilationsriste i sokkel og mur skal være hele, fastgjorte og lavet af et materiale, som rotter ikke kan gnave sig igennem, gerne galvaniseret stål. Har du en kælder med lave vinduer, er det en god ide at holde dem og kælderdøren lukkede, så rotterne ikke trænger ind.
Kasserede materialer såsom tagplader, plast m.v., bunker af sten eller gammelt byggemateriale, grene eller andet affald skal fjernes længst muligt fra bygningerne, idet disse materialer giver rotterne mulighed for at finde skjulesteder.
Du kan ikke sikre din foderplads mod rotter, men du kan fodre fuglene på en måde, som hjælper med at holde rotterne væk. Undlad derfor at lægge foderet direkte på jorden. Du kan med fordel fodre tidligt om morgenen og ikke lægge mere foder, end fuglene spiser i løbet af dagen. Om aftenen skal du indsamle overskydende foder.
Rotterne efterlader sig spor. Typisk vil det være ekskrementer, der er et par centimeter lange og 5-6 mm i diameter. Det kan også være pludseligt opståede huller i jorden eller i træværk. Kontakt kommunen så snart du ser tegn på, at du har rotter. Det koster ikke noget at få bekæmpet rotter. Udgiften til rottebekæmpelse er finansieret via ejendomsskatten. Som grundejer skal man dog selv afholde eventuelle udgifter til oprydning eller udbedringer af defekter på ejendommen.
Rotter skal anmeldes på Vejen Kommunes hjemmeside www.vejen.dk