Følg migogvejen på Facebook  

Området har fået endnu et evighedstræ.

Det står på Lervadgård ved Føvling.

 

(læs videre under annoncen)

Kongeå Blomster

(tryk på annoncen og se mere)

 

 

Den 180 år gamle hestekastanje opfylder til fulde kriterierne:

  • Træet er meget gammelt
  • Træet er stort
  • Træet har biologisk værdi
  • Træet har meget stor æstetisk værdi, historisk eller anden social værdi

Det er Danmarks Naturfredningsforening, der står for udpegningerne, hvor træet ved Føvling er nummer 145 af slagsen.

Her i området er det den lokale afdeling, der er meget aktiv med at finde egnede træer, og ved eftermiddagens hædring kunne lokalformanden, Mogens Kjær Poulsen, fortælle, at der her i kommunen er 13 evighedstræer, og de udgør altså en stor del af det samlede antal træer.

Formanden fortalte om træet, der står hos Bodil og Søren Jørgensen, og Søren Jørgensen fik selv æren for at sømme hædersbevisningen på træet.

Det skete i overværelse af en del gæster, der sagtens kunne stå under det store træ.

Om historien bag træet +fortæller Bodil Jørgensen:

»I 1832-33 køber Anders Olesen Lervadgård. Han levede hovedsagelig af smugleri over Kongeåen, og han havde en høker- forretning på sine forældres gård 400 m fra Lervadgård for enden af markvejen.

Anders Olesen var den første ejer af Lervadgård i vores slægt.

Vi er sjette generation, og markvejen går gennem vores ejendom, og i dag er markvejen en trampesti fra Lervadvej til Åttevej.

Ved markvejen i vores have står skovens konge, en kæmpe hestekastanje.

Landbruget var på ingen måde en vigtig indtægt for Anders Olesen, men der skrives om, at ansatte blev sat til at grave mergel.

Den våde, klumpede mergel blev fordelt bedst muligt på jorden, så frosten kunne skørne den, og i foråret blev knoldene slået i stykker og harvet ned, så jorden på sigt blev mere anvendelig til at dyrke landbrug, så et ønske om landbrugsdrift, har der været.

I 1936 skrives der i Hedeselskabets tidsskrift , »At Anders Olesen på Lervadgård også ejede sans for plantning, og han på en fugtig grund havde han tilplantet rigeligt et par tdr. land skov mest med løvtræer«.

Den artikel handlede om plantningsagens pionerer i det sydlige Jylland i 1800-tallet og skrevet af Anders Lervad, som var skoleforstander (slægt fra Lervadgård, søn fra Lille Lervadgård)

Og her kommer vores hestekastanje ind i billedet.

Vi har målt kastanjens omkreds til mindst 4,5 m, og en kastanje vokser ca 30-50 cm om året!

Regnestykket er usikkert, men vores hestekastanje er ifølge den beregning ca 180 år gammelt, og så er det Anders Olesen, der har plantet vores smukke hestekastanje i ca år 1842. (en omkreds på 4,5 m x væksten 40 cm = 180 år)

Alle generationer på Lervadgård har fortalt om hestekastanjen, mange familiebilleder er taget under eller oppe i træets krone, og vi har altid kaldt den skovens konge.

Vi kan ikke på denne måde få Kastanjens alder 100 procent bekræftet, men det er da en sjov tanke, at en af de pionerer, der fik øjnene op for skovens vigtighed i 1800-tallet, nu får mærket et af sine træer som Evighedstræ i 2022.

Et er i hvert fald sikker, træet er meget gammelt.«

(Fotos: migogvejen©)

 

evighedstræ 22 12evighedstræ 22 13evighedstræ 22 14evighedstræ 22 15evighedstræ 22 16