(læs videre under annoncen)
(tryk på annoncen og se mere)
Samme marker har de seneste to år budt på flotte fund som f.eks. gulddepoter, romerske importvarer og ikke mindst våben i hundredvis.
Årets udgravningsmission er at undersøge et areal, som det vides med sikkerhed vil byde på flotte metalfund og spændende arkæologi i form af huse underlige indhegnede områder og op mod 100 meter lange linjer af bålpladser. Linjer som virker til at være det hidtil ældste tegn på særlige, måske hellige, handlinger på stedet.
Museet på Sønderskov har også været i gang med en udgravning i Askov, hvor planen også var at invitere interesserede borgere på rundvisning, men underlaget gjorde dette umuligt.
- Sikkerheden skal være i orden, når vi inviterer offentligheden til vores udgravninger. Og det var ikke muligt i Askov. Her i Fæsted er underlaget noget helt andet og meget mere fast, end det vi oplevede i Askov. Og da vores arrangementer på museet er svære for tiden på grund af corona, var det en oplagt mulighed med dette arrangement i Fæsted, fortalte Martin Egelund Poulsen, der er museumsinspektør mag.art. og har med arkæologiske udgravninger at gøre, til migogvejen.
Lars Grundvad, der er museumsinspektør cand.mag og som er udgravningsleder på stedet, stod for rundvisningerne for de mange interesserede fremmødte. Der er arrangeret fire rundvisninger, hvor der er plads til 45 personer ved hver rundvisning på grund af covid-19 restriktionerne. Her var tre ud af fire fyldt helt op, så interessen for udgravningerne er stor.
Det kan ses, at huset her har været brændt. Stolperne som har været en bærende del, har efterladt trækul i underlaget. Der vil blive taget nogle prøver af de forskellige fund, for at kunne datere tiden nærmere.
Det, som blandt andet får området til at stikke ud fra mængden, er:
- En usædvanlig stor kirke i Sdr. Hygum, arealmæssigt den største i Vejen Kommune, og en af de større landsbykirker i hele Sydjylland.
- I 1300-tallets skatteliste fra Ribe Stift ("Ribe oldemoder"), er Hygum den landsbykirke i stiftet, som betaler den højeste skat.
- I Kong Valdemars jordebog fra 1230'erne nævnes gården »Holm«, som giver 2 mark guld i skat til kongen. Det er en befæstet kongsgård, der lå lige syd for Hygum. I dag er den helt udjævnet.
- Sydvest for Hygum ligger bebyggelsen »Harreby«. Den nævnes i januar 1216 som »Harghby«. Stednavneforskerne har tolket stedet som et »hørg«, som er et helligsted fra førkristen tid: Et vigtigt sted i vikingetidens religion.
- Endelig var der i 1911 fundet en guldkæde i Jellingstil i området mellem Fæsted og Harreby.
(Fotos: Ole Olesen Sørensen)