Følg migogvejen på Facebook  

Foldingbro, Askov, Skibelund, Skodborghus, Skodborg, Københoved og Jels var nogle af de steder, kong Christian d. X besøgte, da han efter genforeningen i 1920 besøgte det genvundne land.

Derfor er disse områder også beskrevet i det bogværk, Danmarks-Samfundet 10. februar 2020 udgiver i anledning af 100-året for genforeningen næste år.

»På denne rejse blev kongeparret overalt, som de foregående dage, modtaget af befolkningen med hurraråb og stor hjertelighed. Igen var byerne pyntet med æresporte, dannebrogsflag og masser af grønt«, lyder det i bogen, der er ved at blive lavet færdig.

Bogen beskriver bl.a. et besøg i Skibelund Krat, der som tidligere omtalt på migogvejen skal renoveres forud for 100-året for genforeningen næste år.

Om kongens besøg skrives bl.a.:

»I Skibelund skulle der afsløres en genforeningssten, og der var mødt op mod 10.000 mennesker, der hilste kongefamilien velkommen med hurraråb. Den store forsamling sang ”Kong Christian”, hvorefter Askov Højskoles forstander Jacob Appel bød kongeparret velkommen og talte om Skibelund som danskhedens mødested, siden Kongeåen for mange år siden blev Danmarks rigsgrænse mod syd.
Jacob Appel sluttede med ordene: ”Deres Majestæt har på denne rejse virket til at vække samfølelse i vort land, til styrke og fremgang for al god gerning for fædrelandet”.«

Bogen udgives som nævnt af Danmarks-Samfundet og mere præcist forbundets lokalafdeling i Kolding og udkommer ved en højtidelighed på Genforenings- og Grænsemuseet 10. februar næste år på 100-års dagen for den folkeafstemning, der gav et overvældende flertal for Sønderjyllands genforening med Danmark.

Værket udgives med støtte fra Kolding Kommune.

»Genforeningen 1920« kommer i to bind, som forfatteren, Steffen Riis, beskriver på denne måde:

bind 1

»Bogværkets bind 1 fortaller om begivenhederne i Sønderjylland i perioden 10. januar til 5. juli 1920. Den 10. januar 1920 trådte Versailles-Traktaten i kraft, og Den lnternationale Kommission påbegyndte forberedelserne til folkeafstemningen i Nordslesvig. Den 5. juli 1920 underskrev den danske gesandt i Paris traktaten, der overdragede suveræniteten over Sønderjylland til Danmark. Det er om begivenhederne i Sønderjylland i løbet af de 6 måneder bogen handler.

Desuden er der i bogen flere tilbageblik til første verdenskrigs afslutning, til våbenstilstanden, fredskonferencen i Paris og ikke mindst den sønderjyske befolknings afsavn og håb om at blive genforenet med Danmark.«

 

 

bind 2

 »Bind 2 handler om Genforeningsfesterne, der startede i København efter Christian 10.'s underskrift pA "lndlemmelsesloven" den 9. juli og fortsatte med kongens ridt over den gamle grænse ved Frederikshøj dagen efter. Festlighederne kulminerede den 11. juli 1920 med Genforeningsfesten på Dybbøl Banke, hvor 50.000 mennesker havde samlet sig for at hylde den danske konge. De følgende fire dage besøgte kongen en række byer i Sønderjylland og rejste tilbage til København den 16. juli 1920. Alle disse begivenheder er beskrevet i ord og billeder i bogen.«

 

 bind bagside

 

migogvejen har lavet denne artikel om forfatter Steffen Riis:

http://migogvejen.dk/nyheder/navne/1861-fra-postkort-til-bogvaerk