Følg migogvejen på Facebook  

De frivillige på Hygum Hjemstavnsgård i Sdr. Hygum er klar til fjernsynet.

 

(læs mere under annoncen)

Troels Ravn - valg

(tryk på annoncen og læs mere om det lokale Folketingsmedlem)

 

 

 

De hjælper med kulisse, regi og rekvisitter til Danmarks Radios optagelser til dokumentarudsendelser om Genforeningen i 1920.

Sdr. Hygum var under tysk/prøjsisk herredømme fra 1864 til 1920. 

- Vi er blevet kontaktet af Danmarks Radio, som er i gang med at planlægge den næste store historiske dokumentarserie – denne gang om tiden frem til Genforeningen i 1920. Og den historie er vi med en gård bygget i midten af 1860-erne med originalt inventar og beliggende lige syd for Kongeåen i den grad en del af. Vi er noget stolte over, at Danmarks Radio selv har fundet frem til vores lille sted, og at de vurderer, at vores bygninger og interiør er så autentiske, at det kan indgå i udsendelsen, siger formanden for Hygum Hjemstavnsgård, Svend Dixen, i en pressemeddelelse.

- Vi skal i Sdr. Hygum bidrage med en gruppe høstfolk, høstvogne og neg, der skal en tur til Katrinesminde Teglværk ved Broager, hvor der også skal laves optagelser. Så vi skal lave august-høst-stemning i april. Desuden skal der laves optagelser i vores hestestald på selve hjemstavnsgården i Sdr. Hygum. Det bliver en af de scener, som skal fungere som dramatiseret rekonstruktion i dokumentaren. Vi går til daglig og passer gård og jord og laver aktivitetsdage med levendegørelse, så det her er en lidt anden udfordring til vores frivillige, fortæller Svend Dixen med et stort smil på læben.

Historien om Genforeningen bliver i anledning 100 års jubilæet i 2020 formidlet og fortalt på mange måder.

En af dem er dokumentarserien fra DR, der kommer til at hedde »Grænseland«.

Den er i fire afsnit og sendes fire søndage i træk i foråret 2020. Det bliver kl. 20, og det er samme tidspunkt som der tidligere er vist historiske dramaer som »1864« om den 2. Slesvigske Krig og den store fortælling »Historien om Danmark«.

Det er samme producerhold som bag »Historien om Danmark«, der laver »Grænseland«.

Historien om Sønderjyllands udlændingetid fra 1864 til Genforeningen i 1920 lever i forvejen dybt i Sdr. Hygums DNA.

Her er selve afstemningsdagen 10. februar blevet markeret hvert år siden 1920 med arrangement i forsamlingshuset til minde om dagen.

100 meter fra Hygum Hjemstavnsgård står sognets Genforeningssten foran kirken.

 

Fakta:

Hygum Hjemstavnsgård er en selvejende institution, der bliver drevet udelukkende ved hjælp af frivillige medarbejdere. Ca. 150 personer deltager på forskelligt niveau. Gården er den sidste af landsbyens udflyttergårde og er bygget i midten af 1860-erne.