11. november kl. 11 er det præcist 100 år siden, at krigshandlingerne i Første Verdenskrig stoppede, og det kostede mange sønderjyder livet.
De bliver mindet ved højtideligheder flere steder i Vejen Kommune, blandt andet i Rødding, hvor kultur- og kirkeminister Mette Bock (LA) deltager.
(læs mere under annoncen)
Selvom Danmark var neutral i Første Verdenskrig, var sønderjyderne hårdt ramt.
Mænd og store drenge fra Sønderjylland blev sendt til fronten i tysk uniform til en frygtelig krig.
Hjemme på gårdene måtte deres familier leve i frygt og afsavn og uden deres arbejdskraft. 249 mænd og store drenge fra sognene i gamle Rødding Kommune faldt i Første Verdenskrig. Andre vendte hjem med ar på krop og sjæl, som de (ofte tavst) bar på resten af livet.
De faldne soldater mindes 11. november flere steder i kommunen. Ud over Rødding har der været et arrangement i Lintrup-Hjerting torsdag aften, og søndag er der større eller mindre arrangementer for at mindes de faldne i Sdr. Hygum, Jels, Føvling og Stenderup, Hovborg og Skodborg samt onsdag 14. november i Vejen.
Rødding Sogn arrangerer gudstjeneste og efterfølgende kransenedlæggelse på Gramvejens kirkegård kl. 11 med borgmester Egon Fræhr og Anger Nissen fra Rødding Sogns menighedsråd. Kultur- og kirkeminister Mette Bock holder også en kort mindetale.
- Det ligger os meget på sinde, at vi i Vejen Kommune er en del af den sønderjyske historie og dermed også Første Verdenskrig. Det var traumatisk for familier syd for Kongeåen, der mistede sønner, fædre, brødre og mænd, og det var et tragisk tab af liv. Ved at mindes dem viser vi vores respekt for dem og de efterladte. Samtidig var afslutningen af Første Verdenskrig også det, der gjorde det muligt at få Sønderjylland genforenet med Danmark i 1920. Så ud af tragedien kom der også noget positivt, siger borgmester Egon Fræhr (V) i en pressemeddelelse.
11. november kl. 11 1918 trådte våbenstilstanden i kraft på Vestfronten, og Første Verdenskrig var reelt ovre. Om morgenen havde Tyskland underskrevet våbenstilstandsaftalen.
Efter flere dages forhandling fik de tyske forhandlere ordre fra deres regering til at tage imod en aftale uanset betingelserne. Tyskland var helt i knæ, og der var optøjer i Berlin.
Selvom aftalen var indgået tidligt om morgenen, fortsatte kampene til klokken 11, og mange faldt i de timer.
Faldne i Første Verdenskrig fra nuværende Vejen Kommune:
Lintrup Sogn: 31
Hjerting Sogn: 4
Skrave Sogn: 14
Skodborg Sogn: 38
Hygum Sogn: 39
Rødding Sogn: 56
Øster Lindet Sogn: 22
Jels Sogn: 45
Kilde ifølge Vejen Kommune: Adriansen og Schultz Hansen. Sønderjyderne og den Store Krig 1914-1918, s. 290 og liste fra Sønderborg Museum opdateret april 2018.
Første Verdenskrig - soldater fra Rødding. Foto Rødding Lokalhistoriske Arkiv