Høsten skal i hus ude på markerne, og sådan har det været altid.
Fra torsdag til søndag er det muligt at se, hvordan det skete tidligere.
Her står der »Høsten gennem 100 år« på Hygum Hjemstavnsgård i Sdr. Hygum, hvor der i weekenden også vil være kaninhopkonkurrence og -udstilling.
(læs videre under annoncen)
(tryk på annoncen og se mere)
I startede høstede karlene med segl og le, og pigerne gik bagved og bandt op.
Det næste store fremskridt var selvbinderen, den kunne både høste og binde neg, så nu skulle der kun sættes i skok, efterfølgende køres hjem i loen eller sættes i hæs uden for laden, hvor det skulle tærskes med plejl eller tærskeværk.
Som til et rigtigt høstarrangement skal der være en høst taler, hvor det i år er Henrik Dittmann Gregersen, forstander for Rødding Fri Fag – og Efterskole, der kigger forbi.
Der er også rigtig mange andre ting i gang på Hygum Hjemstavnsgård.
Ved spændhuset fortælles der om spindehørrens forarbejdning fra frø til tøj.
I den gamle smedje kan børnene være med til at fremstille en lille ting, de kan få med hjem.
I den anden ende at smedjen er stenovnen tændt op. Her bages der boller og andet godt til ganen.
Fra køkkenhaven kan der købes kartofler, gulerødder og persille i markboden.
Bloksaven der er trukket af den gamle Frichs motor, saver store træstammer til planker og brædder.
På pladsen kan du møde pilefletter og jydepottemager. I historisk køkken kan der købes kaffe og hjertevafler, som kan nydes på terrassen, mens børnene kan boltre sig med stylter, trille hjul, ringspil eller male mel til egne boller, og de kan være med til at lave et reb, de kan tage med hjem.
Også naverhulen er åben for et besøg.
I det gamle stuehus bliver der lavet smagsprøver på det gamle ringkomfur, og i stuerne er kniplebræt og strikketøjet i fokus.
(Arkivfoto: migogvejen©)