Familien Rasmussen deltager igen i år i Mælkefestivalen i Helle Hallen her i weekenden. De præsenterer bl.a. denne ko og kalv. (Foto: LLN Press©)
Faretruende ser de ud med deres lange horn, men de er godheden selv – lidt nysgerrige og vil gerne klappes.
»migogvejen« aflægger familien Rasmussen ved Skodborg et besøg for at få en snak om en af de kødkvægsracer, der forholdsvist får mest omtale netop grundet hornene. Kendetegnet for Skotsk Højlandskvæg er netop de store horn kombineret med den lange pels.
- Vi lægger stor vægt på, vi har nogle rolige dyr og har da heller aldrig brugt fanggitter til dem, noterer Mogens Rasmussen.
Der er absolut heller ingen problemer med dyrene, selvom netavisens udsendte er ukendt for dyrene. De tager det stille og roligt inde på marken og vil gerne klappes. Det handler blot om lige at være opmærksom på særpræget – de lange horn.
Familien fik de første Skotsk Højlandskvæg i 2007 og har udstillet siden 2008. Foreløbig har de været af sted tre gange i år, Aabenraa, Landsskuet og skuet i Ribe. Forude venter det fjerde skue.
- Det er godt, nogen gider gøre noget, så selvfølgelig støtter vi op om det, lyder det fra familien Rasmussen, der også har udstillet på Mælkefestivalen ved Helle Hallen de første to gange.
Hver gang handler det om en opgave for hele familien. Der er købt en ældre campingvogn, der kan bruges, når der er dyrskue, og Else og Mogens Rasmussen ser sammen med børnene, Dorthe, Charlotte og Per, frem til igen at være med i weekendens arrangement.
De lægger ikke skjul på, at der er tale om en konkurrence, hvor det handler om præmier, som de da gerne vil have.
- Det har gået godt derude de første to gange. Vi har vundet Interbreed-konkurrencen for bedste besætning og bedste tyr, fortæller Charlotte Rasmussen.
I år deltager de med en ko med kalv, en etårs kvie og to toårs tyre.
En mælkefestival er dog andet end kampen i ringen.
- Vi hygger os, når vi er af sted, og vi kender de fleste udstillere og mødes på tværs af racerne. Samtidig kan vi fremvise dyrene, lyder det fra Else Rasmussen.
Besætningen fra Skodborg består af 25 dyr, og der lejes tyre ud. Besætningen er de seneste måneder suppleret med tyre fra Tyskland og Brande, ligesom der arbejdes med inseminering med sæd købt i Skotland.
Ud over avlen sælges der også til slagtning, hvor kødet sælges privat.
- Vi laver bl.a. specielle luksuspakker, hvor køberne får rent kød og noget af det bedste uden ben, forklarer Else Rasmussen.
Der laves også forskellige pølser som grillpølser, leverpølser og spegepølser.
Dyrene går på flere marker og sørger for afgræsningen. I sommer har det dog været nødvendigt at supplere med ekstra foder og ikke mindst sørge for vand til de langhornene og langhårede dyr.
(Fotos: LLN Press©)