Følg migogvejen på Facebook  

Gamle forladte bygninger, faldefærdige ejendomme og fyldte oplag skæmmer landskaberne.

Derfor gør Vejen Kommune en indsats for at tilbyde ejere eller andre interessenter et samarbejde om i fællesskab at få fjernet oplag eller nedrevet de forfaldne bygninger. Det er ikke bare til gene for naboen, det skæmmer typisk hele lokalområdet, og dermed kan det være svært at tiltrække nye borgere.

 

(læs videre under annoncen)

Raco - dispenser

(tryk på annoncen og se mere)

 

 

En af de mange gode historier kommer fra Gjerndrup.

- Her fik Vejen Kommune en henvendelse fra naboen til en faldefærdig ejendom med et større oplag af gamle campingvogne, biler og diverse oplag af affald. Naboen havde forkøbsret til at erhverve sig ejendommen og havde et ønske om at købe den, men havde ikke selv mulighed for at finansiere den omfattende oprydning af oplaget fra den tidligere ejer. En henvendelse, der opfyldte alle kriterier i nedrivningspuljen og dermed fik politikerne til at se positivt på projektet, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

- Det er ikke så tit, at vi får henvendelser af den karakter. Derfor blev det interessant for os at følge den til dørs, og jeg glæder mig til at se det færdige resultat, lyder det fra borgmester Frank Schmidt-Hansen (C).

I henhold til byfornyelsesloven har Vejen Kommune mulighed for at afholde udgifter i form af et tilskud til oprydning af denne type oplagsejendomme.

Teknik & Miljø kom ind i sagen og drøftede mulighederne for parrets bidrag i form af hjælp til oprydning med henblik på at nedbringe udgifterne til projektet.

- Vi havde længe overvejet, hvordan vi skulle gribe opgaven an. Det virkede uoverskueligt at overtage ejendommen, men efter en rigtig god indledende dialog med Vejen Kommune fik vi mod på at købe den. Vi fik lavet en handleplan for, hvordan vi skulle samarbejde om projektet og klarlagt, hvordan vi skulle gribe opgaven an, forklarer den nye ejer, Johnny Jørgensen, i pressemeddelelsen.

Inden entreprenør Torben Clausen, der vandt entreprisen, kunne gå i gang med oprydningsopgaven, skulle parret stå for den indledende oprydning og sortering.

- De har haft god hjælp af venner, familie og ikke mindst naboer, der har hjulpet med at sortere affald, køre på genbrugspladsen, fælde træer og generelt være med til at rydde op på arealet. Efter flere tusind skridt, mange timer med sved på panden og over hundrede ture med traileren, kan familien efterhånden se lyset forude, lyder det i pressemeddelelsen.

- Vi har fulgt hele projektet fra starten, og jeg må sige, at det er imponerende indsats, som familien har gjort. Vi har ikke oplevet en lignende sag, hvor der har været et så tæt samarbejde mellem borger og kommune, fortæller projektleder Steffen Guldager fra entreprenør Torben Clausen.

Det har hele tiden været parrets tanke at lade arealet stå som en naturgrund. Det ville ikke kun være et dejligt område at bo ved siden af, men også komme byens borgere til gode.

- Vi vil gerne skabe en park med et stisystem og små åbne oaser med bænke, hvor det vil være muligt for lokalbefolkningen at gå en tur med hunden eller bare nyde naturen, fortæller Astrid Søderberg, der ser frem til, at de mange drømme og forestillinger om, hvor idyllisk området kan komme til at se ud, snart bliver til virkelighed.

Regeringen afsætter hvert år midler i en statslig nedrivningspulje, og som landkommune har Vejen kunnet søge penge derfra til sådanne projekter.

Helt konkret udgør de samlede oprydningsudgifter til ovennævnte projekt cirka kr. 250.000. Heraf betaler Vejen Kommune cirka 150.000 kr., og statstilskuddet udgør cirka 100.000 kr.

For at kunne holde udgifterne nede på et fornuftigt niveau har der både været et tæt samarbejde internt i kommunen i forhold til bygningsaffald og miljø samt været anvendt muld fra et af kommunens byggemodningsprojekter.

- Et projekt som dette er en fælles indsats. Det er et projekt mellem ejer, entreprenør og kommune, og uden et godt samarbejde og det at se muligheder i stedet for begrænsninger kan det slet ikke lade sig gøre at komme i mål, pointerer Jane Pedersen, der er projektleder hos Teknik & Miljø i Vejen Kommune.

I Vejen Kommune sættes der pris på de borgere, der kan og vil bidrage til at nedrivninger eller oprydninger bliver til gavn for hele det område, hvor sådanne ejendomme ligger.

(Fotos: Vejen Kommune)

 

gjerndrup øjebæ pr 22 01