Kongeåstien fylder fem år, og det bliver markeret.
Lokalrådsrepræsentanter viser netop deres yndlingssted på trampestien frem i fem små film.
(læs videre under annoncen)
De seneste fem år er der trampet mange skridt på den smukke sti langs den tidligere landegrænse Kongeåen.
Kongeåstien blev indviet i 2015 efter et grundigt benarbejde lavet i et samarbejde af frivillige, lodsejere og Vejen Kommune.
Starter man ved den østlige grænse af Vejen Kommune, kan man følge de karakteristiske rødtoppede pæle 67 km langs Kongeåen ud til Vadehavet.
- I anledningen af Kongeåstiens fem-års fødselsdag har vi samlet fem repræsentanter fra de lokalråd, der i sin tid var med til at etablere Kongeåstien, fortæller biolog Inge Lise Møller Jensen fra Vejen Kommune i en pressemeddelelse.
- Vi har bedt dem hver især om at vise os deres yndlingssted på Kongeåstien. Det er der kommet nogle rigtig fine små filmklip ud af, der kan findes på kongeaastien.dk i menuen »Vi anbefaler«.
Inge Lise Møller Jensen har været med hele vejen i planlægningen, og hun brænder for at fortælle om den smukke sti.
Her kan du nemlig både opleve skøn natur og historiens vingesus. Det særlige ved Kongeåstien er, at den i år for 100 år siden dannede grænsen mellem Danmark og Tyskland.
- Vi har haft fokus på at formidle både historien og naturen i hele kongeådalen. De fleste ved, at Kongeåen har fungeret som både lande- og toldgrænse, men området er også et stort, internationalt naturbeskyttelsesområde, siger Inge Lise Møller Nielsen, der glæder sig over, at både stien, men også de fine opholdsområder og shelters langs Kongeåen, er så velbesøgte.
Udover at man på hjemmesiden kongeaastien.dk kan orientere sig om både stisystemet, historien og de små svinkeærinder, der er undervejs inden man besøger Kongeåstien, har Vejen Kommune valgt at koncentrere formidlingen via informationsskærme på udvalgte hotspots.
Derudover kan man selvfølgelig også downloade den tilhørende app, så man blandt andet kan følge med i, hvor man er på stien.
Så har man ikke prøvet at vandre på Kongeåstien før, kan det anbefales, at man lytter til de nye fine fortællinger, finder traveskoene frem og tager på trampetur, lyder det i pressemeddelelsen.
Fakta:
Arbejdet med Kongeåstien blev startet af fem lokalråd langs Kongeåen i Vejen Kommune i september 2008. I 2013 kom Esbjerg Kommune med i samarbejdet. I alt har ca. 200 lodsejere frivilligt lagt jord til stien.
Det er muligt at gå lange strækninger eller rundture på 3,5-6,8 km. For at krydse Kongeåen er der bygget seks nye broer med et spænd på ca. 20 m.
Som de store broer er alle andre faciliteter f. eks. shelters, infostandere, kanopladser, handicapfiskepladser, toiletbygninger, bord/bænkesæt mv. arkitekttegnede i forbindelse med Kongeåsti-projektet. Alle elementer er lavet i ubehandlet egetræstømmer, så det matcher naturen i den fredede Kongeådal.
Fem steder langs ruten er der bygget nye shelterpladser, og på en række udvalgte punkter langs med stien er der mulighed for digitalt at få mere at vide om både historien og naturen. Seks steder er der nemlig digitale informationsskærme med gratis Wi-Fi. Her kan du give dig tid til at læse utrolige historier om skæbner og om livet på begge sider af Kongeåen gennem mange generationer.
Du kan også sejle turen på 50 km i kano fra Andst Bro til Kongeåslusen.
Historie:
Fra 1864 til 1920 udgjorde Kongeåen øst for Villebøl landegrænse mellem Danmark og Tyskland, men hele Kongeåen har i mange hunderede år været en grænse for folk nord og syd for åen. Allerede fra 1200-tallet som grænse mod hertugdømmerne mod syd, siden som toldgrænse mellem Danmark og Slesvig (1500-tallet - 1850).
Kongeåen er Danmarks længste og smalleste fredning, og den blev fredet i 1980, fordi man ville forhindre, at åen skulle rettes ud. Et af formålene med fredningen var at give adgang til offentligheden. Dette formål er nu blevet opfyldt med Kongeåstien.
På billedet er det fra venstre de fem lokalrådsrepræsentanter fra venstre Ejvind Laugesen, Foldingbro Borgerforening, Arne Madsen, Lokalråd 6683, Johannes Kaack, Hjerting Lokalråd, Jørn T. Andersen, Skodborg Lokalråd, og Berit Aagaard Thuesen, Skrave Lokalråd. (Foto: Vejen Kommune)
migogvejen fortæller om nogle af de steder i området, der fortjener et besøg:
https://migogvejen.dk/brorup/3746-turen-gar-til-9
https://migogvejen.dk/vejen/3745-turen-gar-til-8
https://migogvejen.dk/rodding/3744-turen-gar-til-7
https://migogvejen.dk/rodding/3743-turen-gar-til-6
https://migogvejen.dk/vejen/3742-turen-gar-til-5
https://migogvejen.dk/rodding/3733-turen-gar-til-4
https://migogvejen.dk/vejen/3729-turen-gar-til-3
https://migogvejen.dk/holsted/3724-turen-gar-til-2
https://migogvejen.dk/brorup/3719-turen-gar-til-1