Den ekstra hånd - top Antenneforeningen Vejen - topannonce Skjern Bank - vi er lige i Bramming

Der var fokus på affaldshåndtering, da UdviklingVejen og Vejen Kommune havde inviteret kommunens virksomheder til inspirationsmøde.

Her blev der stillet skarpt på de nye regler for erhvervslivet, der gælder fra 31. december. Fra den dato skal alle virksomheder nemlig sortere i de 10 husholdningslignende affaldsfraktioner, der kommer fra deres kontor, frokostrum og kantine.

 

(læs videre under annoncen)

IdeCentret - Casper på maling

(tryk på annoncen og se mere)

 

 

- Og affaldssortering er virksomheden Rødding Autogenbrug eksperter i. Med mere end 300.000 varenumre på hylderne er det tydeligt, at virksomheden har sorteret affald i mange år, ja faktisk siden 1965. Og med tiden er opgaven blevet mere og mere avanceret, skriver Vejen Kommune i en pressemeddelelse.

På inspirationsmødet fortalte Ivar Morthorst Staal, der er en af partnerne i Rødding Autogenbrug, hvordan de har forfinet opgaven med at skille de op til 1500 biler, som de modtager årligt, ad i genanvendelige reservedele. De arbejder dagligt med at se muligheder i affald, så de får mest muligt ud af de enkelte dele.

- Vores næste skridt er sortering af det affald, som vi selv producerer i vores kantine og på kontoret, og det skal vi nok også komme i mål med, inden året er omme, pointerede Iver Morthorst Staal.

Det behøver ikke at være så svært. Det gælder om at løfte sit affald højere op i hierarkiet, forklarede Anitta Strømgaard Poulsen, der er affaldskonsulent i Vejen Kommune.

Hun fortalte blandt andet om de forskellige elementer i affaldshierarkiet og udfordrede deltagerne i at tænke cirkulært:

- En simpel måde er at genbruge jeres papkasser eller andre emballager. I kan også udvide det til at gentænke designet i jeres produkt, så enten det hele eller dele af det kan genanvendes, når det enkelte produkt ikke virker mere, forklarede Anitta Strømgaard Poulsen.

Herudover indviede hun deltagerne i den tjekliste, som Miljøstyrelsen har udarbejdet til virksomheder.

Kort fortalt går den ud på, at ledelsen udpeger en affaldsansvarlig i virksomheden. Dernæst skal virksomhedens affaldstyper kortlægges, og der skal laves aftaler med en renovatør, så man sammen med dem kan få styr på de rigtige affaldsbeholdere, størrelser og tømmefrekvenser.

 

(læs videre under annoncen)

Vejen IC - træning 2022

(tryk på annoncen og se mere)

 

 

Derudover skal man lave sorteringsvejledninger og god skiltning med de rigtige piktogrammer, så man på den måde gør det nemmere for medarbejderne. Og sidst men ikke mindst kan man bruge sine affaldsdata til at forbedre sin sortering.

- Ud af et ton madaffald produceres der 67,5 kg gas, som svarer til seks af de gule 11 kg almindelige gasflasker, som man typisk har stående hjemme.

Det fortalte Henrik Hedelund Henriksen, der er regionschef hos virksomheden Ragn-Sells i Holsted.

De tager imod madaffald fra en del af landets kommuner og virksomheder. Han forklarede, hvordan de mange tons madaffald, som de årligt modtager, bliver omdannet til biogas og sendt videre ud i gasnettet.

Samtidig fik han også smilet frem, da han fortalte om nogle af de typer af affald, som de finder, når de forsorterer madaffaldet. Og han viste også nogle af de nye produkter, som den plast samt poserne fra madaffald bliver omdannet til.

(Foto: Vejen Kommune)

 

dagens nyheder i din mailbox

Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, får du dagens nyheder sendt til din mailbox.

nyhedsbrev luft

-->