- På trods af det mørke vintervejr ser det lyst ud for de familieejede danske virksomheder.
Sådan lyder responsen i hvert fald fra en af de større familieejede virksomheder, K. Hansen Transport, som i over 125 år har været beliggende i Vejen.
En virksomhed, som de tre lokale folketingsmedlemmer Carl Andersen (LA), Anni Matthiesen (V) og Kris Skriver (A) forleden aflagde et besøg.
(læs videre under annoncen)
(tryk på annoncen og se mere)
Baggrunden for besøget var, at Folketinget netop nu behandler et længe ventet lovforslag, som skal forbedre rammevilkårene for generationsskifte i familieejede virksomheder.
Jakob Wiborg Hansen er direktør og fjerde generation i K. Hansen Transport A/S, som startede med et par hestevogne i slutningen af 1800-tallet og nu har over 65 lastbiler og 200 ansatte. De har primært danske chauffører og skaber beskæftigelse for en del unge mennesker i lokalområdet.
Han var glad for at få politikerne på besøg:
- For mig er den konstruktive dialog vigtig. Vi har jo set, at det nytter noget at italesætte de udfordringer, som har været i forbindelse med de gamle generationsskifteregler, da de nu bliver kraftigt forbedret. Det skaber en ro og gør, at jeg kan planlægge hensigtsmæssigt. Nu skal politikerne rette fokus mod at styrke vores uddannelser, sikre arbejdskraft og en fremtidssikret infrastruktur, siger Jakob Wiborg Hansen i en pressemeddelelse.
Han fortalte de tre politikere om, hvordan han gerne ser, at man udvider mulighederne for at kunne tildele medarbejderaktier til nøglemedarbejdere, styrke samarbejdet mellem virksomheder og det offentlige i forhold til at få arbejdskraft og løfte unge ind på arbejdsmarkedet, samt ikke mindst, hvordan man bør investere i infrastrukturen, så den grønne omstilling lettere kan realiseres for transportsektoren.
- Før jeg kom i Folketinget, arbejdede jeg tæt med de familieejede virksomheder i forhold til generationsskifteudfordringerne. Derfor er det en fornøjelse, når det lykkes at levere resultater som politiker. Vi kan også se store fordele i medarbejderaktier og vil tage ønsket med videre, da der kommer nogle forhandlinger herom i nærmeste fremtid, siger Carl Andersen (LA), som var initiativtager til arrangementet i Vejen.
Han blev fulgt op af Venstres Anni Matthiesen, som også delte begejstringen og lagde mærke til ønskerne på det uddannelsesmæssige område:
- Familieejede virksomheder betyder alverden for Venstre. De giver så meget til lokalsamfundet. Derfor noterer jeg mig også, at der er mere, vi kan gøre. Særligt når det kommer til uddannelse og de unge, har jeg et fokus på, hvordan den nye EPX-uddannelse gerne skal kunne bidrage positivt til fremtidens arbejdskraft. Det vil jeg gøre mit for.
Udover generationsskifte og uddannelse blev der på mødet drøftet udfordringer og muligheder i forhold til både den såkaldte restgruppe af unge, men også den grønne omstilling af transportsektoren, som er i fuld gang, og som K. Hansen Transport forsøger at være en aktiv medspiller i.
Det glæder Kris Skriver, som sidder i Folketinget for Socialdemokraterne:
- Uden virksomheder der tør, og har råd til, at investere, får vi hverken en effektiv grøn omstilling eller løftet de over 40.000 unge mennesker, som ikke har beskæftigelse eller uddannelse, ind i fællesskabet. Så at høre, hvor engageret Jakob er i de dagsordner, gør mig fortrøstningsfuld for fremtiden. Politisk skal vi se på, hvordan vi får flere ladestationer til lastbilerne og en bedre dialog mellem myndigheder og virksomheder.
Fakta om de nye generationsskifteregler ifølge pressemeddelelsen:
Lovpakken, som støttes af regeringen (SVM), LA, K, DF, DD og RV, indfører et retskrav på beregningen af virksomhedernes værdi, som tidligere er blevet estimeret af skattevæsenet, sænker generationsskifteskatten fra 15 procent til 10 procent, sidestiller søskende med nær familie i forhold til generationsskifte og muliggør i højere grad generationsskifte af aktive virksomheder, der primært består af ejendomme.
(Foto: PR-foto)