Mange lod søndagsturen gå forbi Stenager Økogris ved Hovborg.
(læs videre under annoncen)
(tryk på annoncen og se mere)
Her bød indehaverne, Lisbeth og Nicolaj Pedersen, velkommen til den traditionelle »sofari«.
Her åbnes dørene til marker og stalde for at præsentere den økologiske produktion.
Besætningen består af 650 søer, der får godt 16.000 smågrise om året.
»Stenagergrisene bliver født på friland. Her går smågrisene sammen med søerne, indtil de er otte uger, hvorefter de bliver fravænnet. Den sene afvænning giver grisene masser af naturlig næring i deres første leveuger, mens de vænner sig til livet på marken og overgangen til almindeligt foder. Det er med til at styrke deres immunforsvar og giver i sidste ende sundere, stærkere og mere veludviklede grise. 60 procent af grisenes foder dyrker vi selv.
Vi forsøger hele tiden at udvikle økologien, så vi kan yde vores bidrag til en mere klimavenlig og bæredygtig landbrugsproduktion. Vi har bl.a. plantet poppeltræer i farefolden. Det giver øget velfærd til dyrene samtidig med, at træerne binder CO2, optager kvælstof fra grisenes gødning og skaber øget biodiversitet. Vores gødning fra staldene går til et økologisk biogasanlæg, hvor det bliver omdannet til energi samt et mere miljøvenligt gødningsprodukt. Vi er også med i mange spændende udviklingsforsøg bl.a. med hvidløgspulver som erstatning for zink i foderet til smågrisene«, lyder det fra virksomheden i forbindelse med sofari.
(Fotos: Tony Larsen©)