Bordpladen er tæt pakket med boller, der vokser.
Nogle løfter sig pænt i vejret, mens andre vokser mere ud end op.
(læs mere under annoncen)
I rugbrødsformene er der også vokseværk, og inden længe skal de mange plader med koldhævede boller, nøddebrød og rugbrød i ovnen.
I køkkenet på Åstruplund i Glejbjerg er en flok køkkenmedhjælpere i fuld gang med at blive klogere på, hvad surdej kan.
Fælles for dem er, at de arbejder på et af Vejen Kommunes plejecentre, og at de gerne vil have inspiration til, hvordan de kan gøre den daglige bagning lidt mere interessant og varieret, skriver kommunen i en pressemeddelelse.
- For mig har surdej altid været noget, der tager en hel krig at lave. Men det viser sig, at det gør det slet ikke, forklarer Lissi Larsen, der er køkkenmedhjælper på Enghaven i Rødding.
Hun bager boller og kage næsten hver dag, men:
- Vi kører de samme boller næsten hver uge. Det her er da klart en inspirationskilde til at prøve noget nyt, og jeg har lært, at det ikke er så svært, det der med surdej. Jeg kan godt lide at bage selv, fordi man så ved, hvad der kommer i. Her er der ikke en masse tilsatte e-numre, fastslår Lissi Larsen.
Dagens underviser er Dan Feld-Jakobsen, der er kokkefaglærer og underviser til daglig på EUC Syd.
- Deltagerne her har meget forskellige forudsætninger, men ingen af dem er vant til at arbejde med surdej. Surdej tager tid, men det er sundere, og der er flere og flere, der bruger det, siger Dan Feld-Jakobsen i pressemeddelelsen.
Efterhånden, som de mange brød og boller kommer i ovnen, bliver det tid til at kigge på dagens næste projekt, kagerne.
Deltagerne blander sukker og æg, sætter bær til at koge, og snakken går lystigt i de små grupper.
- Det her er med til at gøre, at jeg ser andre muligheder i et køkken. Der er kemi i bagning, som man ikke lige tænker på, og det synes jeg er spændende, siger Charlotte Hansen, der er køkkenassistent på Dixensminde i Jels.
(Fotos: Vejen Kommune)