Rødding Auto - topannonce Sommerhus til salg - forårsfoto

Tre typer af mus sætter en stopper for det såkaldte Balic Pipe-projekt, der bl.a. går gennem den nordlige del af kommunen fra Egtved ned over Veerst og Gesten til Lunderskov.

 

(læs videre under annoncen)

Vejen Varmeværk - generalforsamling

(tryk på annoncen og se mere)

 

 

- Miljø- og Fødevareklagenævnet har 31. maj 2021 ophævet den miljøtilladelse til Baltic Pipe-projektet, som Miljøstyrelsen udstedte 12. juli 2019, skriver Energinet på sin hjemmeside.

- Ifølge klagenævnet udstedte Miljøstyrelsen miljøtilladelsen, før det var tilstrækkeligt belyst, hvordan de såkaldte bilag-IV-arter, fx hasselmus, birkemus og flagermus og deres yngle- og rasteområder, bliver beskyttet under arbejdet med den ca. 210 km lange gasledning, lyder det videre.

- Vi er meget kede af afgørelsen. Da vi i 2019 fik myndighedernes miljøtilladelse til Baltic Pipe, var det beskrevet, at der skulle arbejdes videre med en række tiltag for at sikre gode levevilkår for bl.a. de hasselmus, birkemus og flagermus, der lever nogle af de steder, Baltic Pipe-ledningen går igennem. Vi har siden arbejdet videre med en række tiltag for at beskytte dyrene. Men klagenævnet siger, at alle de tiltag skulle have været helt klarlagt, inden miljøtilladelsen blev givet, siger Marian Kaagh, vicedirektør og leder af Energinets afdeling for anlægsprojekter.

Energinet vil nu sammen med myndighederne få klarlagt, hvilke konsekvenser afgørelsen får for Baltic Pipe-projektet, men er i gang med en nedlukningsplan af anlægsarbejderne, indtil der foreligger de nødvendige tilladelser.

- Klagenævnet har ophævet miljøtilladelse, og vi har nu brug for grundigt at undersøge, hvad det betyder for Baltic Pipe-projektet og især anlægsarbejdet de steder, hvor de beskyttede bilag-IV-arter lever. Baltic Pipe er et stort anlægsprojekt, der krydser Danmark, og som ikke kan undgå at skabe gener, men vi har fuldt fokus på, at gasledningen bliver anlagt så skånsomt som muligt overfor mennesker og natur, herunder også at sikre gode levevilkår for beskyttede arter, som undervejs kan blive berørt, siger Marian Kaagh og forklarer, at så snart der er klarhed, vil Energinet informere yderligere.

Baltic Pipe er en gasrørledning, der årligt skal transportere op mod 10 milliarder kubikmeter gas fra de norske gasfelter gennem Danmark og videre til Polen.

(Fotos: migogvejen©)

 

gas 21 01 

Der er en rørlagerplads til projektet på Egholtvej. (Foto: migogvejen©)

 

 

Lokalplanen for en ny købmandsbutik i Gesten er nu på plads, men det skete ikke uden modstand på byrådsmødet.

 

(læs videre under annoncen)

Martinsen bund

(tryk på annoncen og se mere)

 

 

 

Modstanden kom fra løsgængeren Anni Grimm.

- Tidligere behandling af sagen er ifølge min overbevisning skjult erhvervsstøtte, lød det fra Anni Grimm.

Hun hentydede dermed til, at byrådet har givet tilskud til nedrivning af erhvervsbygningen på Andstvej, der skal brækkes ned for at gøre plads til en købmandsbutik.

- Der tages heller ikke hensyn til trafikstøj og -farligheden på Andstvej. Der er i forvejen meget trafik i form a bl.a. traktorer, så Andstvej er ikke egnet til yderligere trafik, mener Anni Grimm.

En holdning, det lokale byrådsmedlem, Marion Mortensen (V), ikke deler. Hun afviste, at der vil komme mange ekstra lastbiler ved at etablere en købmandsbutik, men selvfølgelig gerne flere kunder. Hun kaldte det en rigtig go' løsning for Gestens fremtid.

- Nu går der vist for meget gøjt i det. Det er et dejligt, at der laves sådan et arbejde i Gesten. Lad os tage hatten af for det i stedet, var holdningen hos Jørgen Lastein (V).

Facit blev et stort flertal for lokalplanen, der også giver mulighed for boligbyggeri på en del af grunden.

Anni Grimm og Claus Grimm (løsgænger) stemte imod, mens Maya Ryom Mønster (løsgænger) undlod at stemme.

Med plangrundlaget i orden kan gruppen bag planen om en ny købmandsbutik komme videre med projektet.

(Foto: migogvejen©)

 

migogvejen har skrevet en række artikler om købmandsprojektet i Gesten - bl.a. disse:

https://migogvejen.dk/nyheder/gesten/4962-ros-og-skepsis

https://migogvejen.dk/nyheder/gesten/4954-brug-for-flere-anparter

https://migogvejen.dk/nyheder/gesten/4389-ny-butik-om-et-ar

https://migogvejen.dk/nyheder/gesten/4373-butik-og-boliger

https://migogvejen.dk/nyheder/gesten/3857-ny-butik-er-pa-vej

 

 

 

Hjælpen til gadehundene i Tuzla i Bosnien er nu fremme.

 

(læs videre under annoncen)

MC Syd bundannonce

(tryk på annoncen og se mere)

 

 

Takket være Mette Marie Clausen og Henrik Friis Clausen i Gesten er en stor sending af indsamlede produkter endt i det bosniske, hvor der er masser af gadehunde.

Charlie var en af disse hunde, og den er nu endt 1900 kilometer fra hjemlandet og bor hos familien Clausen i Gesten.

Mødet med hunden fik Gesten-parret til at samle effekter ind til et »hundehjem« i Bosnien, og mange støttede indsamlingen.

Corona-situationen har forsinket fremsendelsen, men nu er det fremme, og som det kan ses på nedenstående opslag fra Facebook er det modtaget med tak og glæde.

tuzla hunde facebook

Med indsamlingen er Mette Marie og Henrik Friis Clausen med til at hjælpe nogle af de mange hunde, hvoraf den ene er endt i Gesten, hvor den løber rundt og siger vov på bosnisk...

 

migogvejen har tidligere omtalt indsamlingen:

https://migogvejen.dk/nyheder/gesten/4709-hjaelp-til-gadehunde

 

tuzla hunde 21 01tuzla hunde 21 02henrik friis clausen 21 02

 

Traditionen tro har politiet gang i en landsdækkende hastighedskampagne i påskeugen.

 

(læs videre under annoncen)

377 x 300 IT El Teknik

(tryk på annoncen og se mere)

 

 

I eftermiddag og i aften er der således målt fart på Lunderskovvej mellem Gestenvej og Kragelundkrydset, og det blev en forholdsvis stille opgave for blitzen

- 99 procent af de passerede køretøjer overholdt fartgrænsen, men ni bilister får en træls hilsen i E-boks fra os, skriver ATK-operatøren på Twitter efter målingen.

Hurtigste bilist kørte 112 km/t, og det giver ud over bøde også et klip i kørekortet, og som det kan ses på politiets illustration øverst, kom denne måling som en af dagens sidste på Lunderskovvej.

(Illustration: Syd- og Sønderjyllands Politi©)

377 x 300 Bjarne Lastein 21 01

(tryk på annoncen og se mere)

 

 

Der var lige fra ros til kritik til den lokalplan, der nu skal gennem det politiske system.

 

(læs mere under annoncen)

377 x 300 JK maskinrail 21 01

(tryk på annoncen og se mere)

 

 

- Positiv udvikling for Gesten.

- Bedre synlighed for byens butik. Det er en fordel for byen.

Sådan lød to af de tre kommentarer, der blev indsendt som kommentarer til lokalplan 318, der skal skabe plads for en ny købmandsbutik på Andstvej i Gesten.

Den tredje kommentar var i den helt anden grøft.

- Jeg må indrømme, jeg er meget imod det, da det vil give større støjgener på Andstvej i form af flere biler og lastbiler, hvilket Andstvej ikke er bygget til imellem Hovedgaden og Gestenvej, var kommentaren fra en beboer på Andstvej.

Det afviste forvaltningen dog, så der blev ikke lavet ændringer i lokalplanen, der har været i høring.

- Støjpåvirkningen forventes ikke at stige nævneværdigt, da det primært vil være personbiltrafik ved lav hastighed, der benytter Andstvej, skriver forvaltningen.

Samme beboer skrev, at han vidste, flere på Andstvej er meget imod det. Her var den korte kommentar:

- Der er ikke indgivet høringssvar fra andre beboere på Andstvej.


Ny optimisme

Samlet valgte medlemmerne i Udvalget for Teknik og Miljø at sige god for lokalplanen og sende den videre til endelig godkendelse i byrådet tirsdag 20. april.

Det er samtidig en dag, som udvalget bag projektet i Gesten venter på.

- Inden lokalplanen er endelig godkendt, gør vi ikke så meget, fortæller formanden, Peter Eskildsen, til migogvejen.

Derefter skal der gang i »projekt penge«.

- Vi skal have kontakt til de personer, der oprindelig gav tilsagn om at støtte med anparter for 2,2 millioner kroner for at finde ud af, om de stadig er med, og vi skal ud at finde flere anparter, og jeg mener, vi skal samle over tre millioner, vurderer Peter Eskildsen.

Han udtrykker samtidig optimisme om projektets gennemførelse. Der har ellers været stor skepsis.

- Vi ser lysere på det nu, efter vi har fået at vide, at kreditforeningen vil låne os en større andel, siger Peter Eskildsen.

Der er også regnet på, hvad en ny butik skal koste, men det ønsker han ikke at løfte sløret for endnu.

(Dronefoto: LLN Press)

 

migogvejen har skrevet en række artikler om købmandsprojektet i Gesten - bl.a. disse:

https://migogvejen.dk/nyheder/gesten/4954-brug-for-flere-anparter

https://migogvejen.dk/nyheder/gesten/4389-ny-butik-om-et-ar

https://migogvejen.dk/nyheder/gesten/4373-butik-og-boliger

https://migogvejen.dk/nyheder/gesten/3857-ny-butik-er-pa-vej

 377 x 300 Nørregaard Biler 20 01

(tryk på annoncen og se mere)

 

Der blæser igen lidt mere positive vinde omkring købmandsprojektet i Gesten, men der mangles stadig penge.

 

(læs mere under annoncen)

Martinsen bund

(tryk på annoncen og se mere)

 

 

- Vi arbejder stadig med finansieringen af den nye butik, men vi er nu relativt positive og tror på, der er en mulighed for at skaffe pengene, siger formanden for projektet, Peter Eskildsen, til migogvejen.

Der arbejdes sammen med Dagrofa, og de er ved at finde en model, hvor realkreditforeningerne vil være med.

- Vi har fået styr på byggeomkostningerne, og det skrider helt klart fremad. Jeg har før sagt, butikken er klar til jul i år, men julen varer som bekendt til påske, men jeg er overbevist om, at en ny butik kan blive indviet i 2022, konstaterer Peter Eskildsen.

Det er imidlertid ikke kun via pengeinstitutter og banker, der skal findes en finansiering. De lokale skal også spytte i kassen i form af anparter, og det kan være en god forsikring.

- Når Dagrofa sammenligner byer, er der i hvert fald 15 procent forskel på huspriserne i byer med og uden købmand, så det er en billig forsikring, påpeger Peter Eskildsen.

Projektet i Gesten har tilsagn om anparter for 2,2 millioner kroner, men ifølge Peter Eskildsen er det nødvendigt at komme over tre millioner kroner. Det mener han nu også er muligt.

(Arkivfoto: LLN Press©)

 

Historien om købmandsbutikken i Gesten er også nået til journalisthøjskolen i Aarhus. Tre elever har lavet denne video:

https://www.youtube.com/watch?v=xKryIYU-SKY

 

migogvejen.dk har skrevet en række artikler om købmandsprojektet i Gesten - her er link til nogle af dem:

https://migogvejen.dk/nyheder/gesten/4389-ny-butik-om-et-ar

https://migogvejen.dk/nyheder/gesten/4373-butik-og-boliger

https://migogvejen.dk/nyheder/gesten/3857-ny-butik-er-pa-vej

 377 x 300 Bjarne Lastein 21 01

(tryk på annoncen og se mere)

 

Mange skoleelever må stå udenfor og se langt efter de varme lokaler på skolerne. De skal i skole en dag om ugen, men det hele foregår udendørs.

 

(læs mere under annoncen)

377 x 300 Gadeberg Auto ny

(tryk på annoncen og se mere)

 

 

Sådan var det også for 5. klasse på Gesten Børnecenter fredag, da de havde den første dag efter nedlukningen og i øvrigt kun må komme i skole en dag om ugen.

Med uldne trøjer, jakker og ikke mindst tæpper og dyner kunne de dog nogenlunde holde varmen.

- 5. kl er tilbage. Jubiii. Nøj, hvor vi nød det, lyder det fra klasselærer Tina Wøldike Damm, der tog mod eleverne.

De skal gerne blive kloge som ugler, og netop uglen var i fokus på førstedagen.

Der var bogstaveligt talt »ugle-undervisning« med bestemmelse af arten på en ugle, der var fundet død på Lunderskovvej dagen før.

- Vi arbejdede også på vores QR-koder, spiste kage, slik, spillede rundbold, ost og basket, og ikke mindst så SNAKKEDE vi, fortæller Tina Wøldike Damm til migogvejen.

(Fotos: Gesten Skole)

 

gesten skole pr 21 02gesten skole pr 21 03gesten skole pr 21 04gesten skole pr 21 05gesten skole pr 21 06

 

Frisørerne må ikke, men politiets ATK-biler må gerne.

 

(læs videre under annoncen)

377x300 Vejen Gymnasium 2020

(tryk på annoncen og se mere)

 

 

Altså klippe.

En af ATK-bilerne var torsdag på plads ved Gesten Kirke, og to af de forbipasserende kørte så hurtigt, at det giver klip i kørekortet.

Ved siden af får de også en bøde, og yderligere 10 biler blev blitzet for at køre for hurtigt.

(Arkivfoto: LLN Press©)

 

På trænerfronten var der tale om et gensyn, men flere nye ansigter har været i gang.

 

(læs videre under annoncen)

cs nørregade 90 kr

(tryk på annoncen og se mere)

 

 

- Flere spillere fra Askov har været med i denne uge, men der er også enkelte, der er flyttet, fortæller træner i Gesten IF, Gert Ulrich.

Han er ikke ny i klubben. Han var der i fire et halvt år, og efter et par år væk fra klubben er han nu i gang med sit andet år.

Efter tilladelsen til at være 25 spillere samlet har startsignalet til træningen lydt i denne uge.

I formiddag var det faktisk tredje gang, Gert Ulrich bød velkommen til træning, og samlet har der været flere end 30 forskellige spillere.

I den forestående sæson er der tilmeldt hold i serie 4 og serie 6.

(Fotos: LLN Press©

 

gert ulrich 21 01fodbold gesten start 21 04fodbold gesten start 21 02fodbold gesten start 21 01

 

Det er ikke ligegyldigt, hvor du bor, hvis du har brug for en ambulance.

 

(læs videre under annoncen)

Gadeberg Begravelsesforretning 377 x 300

(tryk på annoncen og se mere)

 

 

Nogle steder er der risiko for at skulle vente længe på en ambulance. Det viser opgørelsen fra Region Syddanmark for 2020.

Her i kommunen er  det Gesten-borgerne, der må vente længst, når det gælder en ambulance med udrykning - kørsel 1 eller kørsel A, som det kaldes.

Samlet set er regionen tilfreds med dækningen.

Mere end 95 procent af bilerne er fremme indenfor målsætningen på 15 minutter, når det gælder »første sundhedsprofessionelle præhospitale bil« på stedet, som regionen skriver. Herunder tæller også paramedicineren.

Herunder regionens oversigt udrykninger opgjort efter postnummer.

I 2020 var der 43 udkald efter ambulance i 6621 Gesten. De syv af dem eller 16,3 procent var fremme efter mere end 15 minutter.

Endnu værre ser det ud med Vorbasse.

(Genrefoto: LLN Press©)

 

ambulance oversigt

Regionens oversigt over, hvor hurtigt første ambulance er fremme. Første kolonne fortæller om det samlede antal udrykninger. Anden søjle fortæller om antal udrykninger, der tager mere end 15 minutter, og det er i sidste kolonne omregnet til procent.

 

dagens nyheder i din mailbox

Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, får du dagens nyheder sendt til din mailbox.

nyhedsbrev luft