Skal jeg have penge tilbage i skat, eller kommer der en ekstraregning i form af restskat.
Det bliver nu snart muligt at se for i hvert fald lønmodtagerne eller 4,9 millioner borgere.
Årsopgørelsen for 2024 er på trapperne og kan snart ses på nettet. Officielt er det fra mandag, men Skat har tidligere åbnet allerede fredagen før.
(læs videre under annoncen)
(tryk på annoncen og se mere)
Årsopgørelsen, der officielt åbner mandag 24. marts, vil for de fleste borgere ligne den, de kender fra de sidste mange år, men for godt 2,1 mio. boligejere rummer årsopgørelsen for 2024 en væsentlig nyhed.
For første gang vil boligejerne kunne se deres samlede boligskat og boligskattelån i TastSelv på Skat.dk sammen med deres øvrige skatteoplysninger.
- Den største nyhed i årsopgørelsen for 2024 vedrører boligejerne. For dem er boligskatten en integreret del - ikke kun på forskudsopgørelsen - men nu også på årsopgørelsen, siger underdirektør i Skattestyrelsen, Ulrick Junge i en pressemeddelelse.
Dette betyder, at boligejerne på årsopgørelsen kan se ejendomsværdiskat, grundskyld og evt. rabat. Har man udskudt betalingen af sine boligskatter med boligskattelån, er »udskudt ejendomsskat« trukket fra i skatteberegningen.
Siden februar 2025 har borgerne kunnet logge ind på skat.dk og se deres evt. pensionist- og indefrysningslån for 2024 under Boligskattelån i TastSelv på skat.dk. Når årsopgørelsen åbner, vil evt. tillægslån også fremgå her.
- Integrationen af en samlet boligskat er en af de største ændringer, vi har lavet på årsopgørelsen i mange år. Vi har et tæt samarbejde med Vurderingsstyrelsen om at få alle detaljer rigtigt ind, men der kan stadig være ting, vi må justere på efter åbningen, for at alt kommer på plads. Og her vi vil naturligvis være klar til at vejlede borgerne, siger Ulrick Junge.
Med åbningen af årsopgørelsen får borgerne adgang til at se deres samlede skattebetaling for 2024. Beregningen er lavet på baggrund af godt 290 mio. oplysninger om borgernes økonomi, som Skattestyrelsen i perioden op til åbning modtager fra bl.a. banker, arbejdsgivere og pensionskasser.
- Som altid opfordrer vi til, at man tjekker og retter sine oplysninger, når man logger ind på årsopgørelsen. Typisk vil det være oplysninger om kørsels- og servicefradrag. Det er faktisk de mest anvendte fradrag, man selv skal sørge for at oplyse os om, da det ikke er oplysninger, vi får automatisk, siger Ulrick Junge og fortsætter:
- Men det kan fx også være oplysninger om køb og salg af aktier, hvor Skattestyrelsen kan mangle oplysninger for at lave den rigtige skatteberegning.
I 2023 betalte borgerne næsten 707 milliarder kr. i personskatter.
Det er godt 58 pct. af det samlede skatte- og afgiftsprovenu på godt 1200 mia. kr., som Skattestyrelsen opkræver fra borgere og virksomheder hvert år.
Skattestyrelsen udbetaler overskydende skat fra 25. april til de borgere, der har betalt for meget i skat i løbet af det forgangne år. Sidste år fik fire ud af fem borgere penge tilbage.
(Genrefoto: migogvejen©)